Rekonstrukcija Bilinog polja: Novi reflektori, veće svlačionice…

Bilino polje

Bilino polje

Rekontruiše se zenički stadion Bilino polje u kojem će nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u septembru početi put u kvalifikacijama na naredno Evropsko prvenstvo.

Stadion je izgrađen 1972. godine, a na rekonstrukciji se radilo u nekoliko navrata, kako bi se zadovoljili uvjeti FIFA i UEFA. Prije svega, trenutna rekonstrukcija stadiona „Bilino polje” uključuje zamjenu reflektora kako bi se zadovoljili dodatni uvjeti iz UEFA, odnosno ispunio zahtjev da na svim stadionima na kojima se budu igrale utakmice predstojećih kvalifikacija za EURO „Francuska 2016″ bude isti intenzitet i boja vještačkog osvjetljenja.

„Trenutno je u toku rekonstrukcija dijela istočne tribine, odnosno krova. Stavlja se nova podloga. Rade se i tehnički prostori, svlačionice se proširuju. Isto tako, radi se i u izlaznom tunelu na teren, doping sobi, tj. medicinske prostorije”, istakao je za Anadoliju Muamer Islamović, v.d. direktora NK Čelik čiji je dom stadion Bilino polje, te dodao:

„Stare reflektore mijenjamo jačim. UEFA ima svoje standarde osvjetljenja koje i Bilino polje mora ispuniti. Reflektore prvi puta od izgradnje stadiona mijenjamo. Iako su bili funkcionalni, nisu davali dovoljnu količinu svjetla. Radi se na montiranju novih reflektora, kao i na krovu zapadne tribine gdje se njihov broj uduplao. ‘Bilino polje’ će ovim zahvatima imati i više svjetla nego što je potrebno”, dodao je Islamović.

Sredstva za rekonstrukciju obezbijedila je UEFA u visini od 1.041.000 KM. Rok za završetak radova na Bilinom polju je 31. august kada je najavljena posjeta UEFA inspektora.

„Imamo obećanja iz firmi da će svi poslovi biti završeni i prije predviđenog roka. Garancije imamo i nadam se da će sve biti završeno na vrijeme jer posao ide dobro”, izjavio je Islamović.

Osim što će većinu utakmica reprezentacija BiH igrati u Zenici, izabranici selektora Safeta Sušića u septembru će po prvi put i trenirati u Trening centru N/FS BiH u Zenici. Prijateljski meč učesnik ovogodišnjeg SP po prvi puta odigrat će u Tuzli. Na stadionu „Tušanj” BiH će odmjeriti snage 4. septembra protiv Lihtenštajna, a pet dana kasnije u prvom susretu kvalifikacija za EP ugostit će Kipar.

Posted by on 2014-08-21. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login