Rekord Sarajevo Film Festivala: 247 filmova iz 60 zemalja

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

U srijedu je počela sms rezervacija ulaznica za predstojeći Sarajevo Film Festival (SFF) koji će se održati od 15. do 23. avgusta. Već u petak starta i prodaja pojedinačnih ulaznica na blagajni Bosanskog kulturnog centra. Istovremeno, na konferenciji za novinare – održanoj u srijedu – obznanjena su imena još nekih cijenjenih gostiju koji će svojim prisustvom uveličati atmosferu 20. najznačajnije filmske smotre u regiji.

Ovogodišnji SFF prikazaće 247 filmova iz 60 zemalja raspoređenih u 19 programa, što je svojevrsni rekord.

“Ovaj podatak dovoljni govori da Festival iz godine u godinu ide polako ne samo u brojevima, nego i u kvalitetu”, kaže Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Filmovi su raspoređeni prema interesu publike – od programâ namijenjenih djeci i mladima, do onih sa specifičnom filmskom estetikom. Organizovaće se i susreti sa filmskim umjetnicima. Lista gostiju je podugačka.

“Sa nama će biti Michel Hazanavicius, režiser jednog od najznačajnijih filmova proteklih godina, crno-bijelog filma ‘Artist’. Gošća Festivala je i glumica Melissa Leo koja je dobila Oskara za svoju fantastičnu ulogu majke u ostvarenju ‘Fighter’. Posebnu pažnju posvetit ćemo bh. režiserki Jasmili Žbanić. Ovo je prvi put da Jasmila sa svojim filmom ide na program Otvoreno kino. Njen film ‘Otok ljubavi’ će samo nekoliko dana nakon svjetske premijere u Lokarnu biti prikazan u Sarajevu”, ističe Purivatra.

Najavljen je i dolazak Bérénice Bejo, prošlogodišnje dobitnice nagrade za najbolju glumicu u Kanu, te kineskog režisera Yi’nana Diaoa, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog medvjeda u Berlinu koji će zajedno sa glavnom glumicom Lun Mei Gwei predstaviti film “Crni ugalj, tanak led”.

Sarajevo Film Festival ima čast da prvi nakon uspjeha u Kanu, prikaže film “Gospodin Turner” i ugosti režisera Mikea Leigha. Program Posvećeno prikazaće ostvarenja čuvenog Michaela Winterbottoma – autora 23 dugometražna igrana i dokumentarna filma. Riječ je filmadžiji koji je odlučno snimao različite filmove: od ekranizacija viktorijanskih klasika do urbane naučno-fantastične distopije, od trilera o serijskim ubojicama do dokumentaraca koji otvoreno progovaraju o “ratu protiv terora”.

Takođe, najavljena je i projekcija filma “Moj zanat“ – o liku i djelu plodonosnog muzičara Arsena Dedića koji će prisustvovati projekciji u Sarajevu.

Među brojnim međunarodnim gostima su i glumac Simon McBurney koji je ostvario ulogu u filmu “Čarolija na mjesečini” Woody Allena, kao i nagrađivani režiser Pawel Pawlikowski koji na SFF dolazi sa svojim novim filmom “Ida”.

Jedna od najboljih regionalnih glumica, Mirjana Karanović, na Sarajevo Film Festival dolazi sa ekipom filma “Cure – život druge” režiserke Andree Štake čije se ostvarenje takmiči za nagradu Srce Sarajeva.

Proslavljeni mađarski reditelj Kornel Mundruczó, koji je predsjedavao glavnim žirijem 18. Sarajevo Film Festivala, u Sarajevo se ove godine vraća da predstavi svoj film “Bijeli bog”.

Do početka 20. filmske smotre je još 16 dana.

Posted by on 2014-07-31. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login