Rekordan broj milijardera u svijetu

milijarderBroj milijardera u dolarima, dostigao je novi rekord u svijetu 2013, a najveći rast je zabilježen na azijskom kontinentu, navodi se u izvještaju švicarske banke UBS i agencije iz Hong Konga Velt-X.

U svijetu je broj milijardera od juna prošle godine do juna 2013. povećan za 0,5 odsto, na 2.170, prenio je AFP.

U studiji se takođe navodi da je bogatstvo milijardera u svijetu u navedenom periodu poraslo za 5,3 posto.

Na azijskom kontinentu je na godišnjem nivou, zaključno sa junom 2013, broj milijardera najviše povećan. Broj novih azijskih milijardera porastao je za 18, a njihovo bogatstvo za 13 posto.

Iako je u Sjevernoj Americi i dalje najviše milijardera, procjenjuje se da će za pet godina Azija biti kontinent sa najvećim brojem ekstremno bogatih, ukoliko se sadašnji trend nastavi.

Od finasijske krize iz 2009, svijet je dobio 810 novih milijadera i od tada je njihovo bogatstvo više nego udvostručeno, dostigavši vrijednost od 6,5 biliona dolara, što je dovoljna suma da bi se pokrio budžetski deficit SAD do 2024, navodi se u studiji.

Procjenjuje se da su 60 posto milijardera sami zaradili bogatstvo, a da je 40 posto postalo bogato na osnovu nasljedstva.

Posted by on 2013-11-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login