Rekordan broj novinara u zatvoru

zatvor

zatvor

Rekordan broj novinara u svijetu nalazi se iza rešetaka zbog obavljanja svog posla, uključujući i dva Reutersova novinara čije je zatvaranje u Mjanmaru izazvalo reakciju međunarodne zajednice, prema izvještaju objavljenom u četvrtak.

Zaključno s prvim decembrom u svijetu je bio zatvoren 251 novinar, napominje se u godišnjem izvještaju Odbora za zaštitu novinara (CPJ). Treću godinu zaredom, više od polovine njih je u Turskoj, Kini i Egiptu, gdje su vlasti optužuju novinare za protivladine aktivnosti, prenosi Hina.

“Vidimo to sada kao trend”, naglasila je autorka izvještaja Elana Beiser te dodala kako je to sad “nova normalnost”.

Broj novinara zatvorenih pod optužbom za “lažne vijesti” popeo se na 28, od 21 koliko ih je bilo prošle godine te njih devet iz 2016., navodi Odbor čije je sjedište u SAD-u i neprofitna je organizacija koja promiče slobodu tiska.

Izvještaj je kritikovao američkog predsjednika Donalda Trampa zbog čestih karakterizacija negativnog izvještavanja kao “lažnih vijesti”; fraza koju takođe koristi drugi čelnici koji kritiziraju novinare, poput onih na Filipinima i u Turskoj.

Izvještaj je objavljeno iste sedmice kada je časopis Time proglasio nekoliko novinara kao “osobu godine”.

Ta grupa novinara uključivala je i Reutersove novinare Wa Lone i Kyaw Soe Oo, koji su zatvoreni prije godinu dana u Mjanmaru, te saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je bio ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije dva mjeseca.

Posted by on 2018-12-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login