Rekordnih 8,1 miliona posjetilaca na bečkim božićnim sajmovima

Beč

Beč

Bečka privredna komora (Wirtschaftskammer Wien) ove godine najavljuje rekordnu posjećenost božićnih sajmova. Prema procjeni „KMU Forschung Austria“ očekuje se 8,1 milion posjeta na 22 gradska božićna sajma.

Oko 88 posto Bečlija, u odnosu na 82 posto prošle godine, planira posjetiti božićne sajmove gdje će potrošiti u prosjeku 22 eura, u odnosu na 19 eura lani. Trećina ispitanih je navela da će tri do četiri puta posjetiti jedan od božićnih sajmova koji su počeli otvarati 13. novembra.

Posjetioci iz drugih austrijskih pokrajina potrošit će na bečkim sajmovima prosječno 36 eura. Prema aktuelnoj procjeni 4,6 miliona posjetilaca bit će Bečlije, 3,1 miliona su Austrijanci iz drugih pokrajina, a 400.000 strani gosti.

Većina ispitanih od 85 posto je navela da želi uživati u bajkovitom ambijentu sajmova, a drugi razlog (58 %) je ispijanje punča i kuhanog vina. Kao treći razlog za posjetu sajmovima navedeni su kulinarski specijaliteti, a zatim podrška humanitarnim organizacijama. Druženje s prijateljima, program za djecu, muziči program i kupovina su takođe povod za posjetu ovim prazničnim atrakcijama.

Božićni sajmovi su bitan faktor za bečku privredu jer su firme koje učestvuju na sajmovima važni poslodavci i nalogodavci za treće osobe, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.

Posted by on 2015-11-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login