Religija u raljama balkanske politike

Religija i nacija su na prostoru Balkana čvrsto vezane, problem je kada religija i nacionalizam nađu zajedničke poveznice, naglašava akademik Ivan Cvitković, autor knjige “Religija u raljama politike”, koja je promovisana u srijedu u Sarajevu

religija

Ova knjiga propituje razne aspekte i korelacije religije i politike kroz historiju. Brojne teze i poglavlja bave se širim evropskim kontekstom, jer ova pitanja u procesu promjena karte Evrope itekako dobijaju na značaju.

Religija je uvijek imala veze sa politikom. Ove tvrdnje najbolje su dokazane u drugoj polovini 20. vijeka, kada je iz sfere sekularizma religija dospjela u sferu pokretačke snage politike, navodi se na početku knjige “Religija u raljama politike”.

“Mislim da je opravdan taj naslov. Negdje na prelasku između prošlog i ovog stoljeća sve više religija postaje predmet političara. Političari ne samo da su privatizirali državu, ne samo da su privatizirali stranke, nego su privatizirali praktično i religiju. Sociologu ne preostaje ništa drugo, nego upravo da vidi kako su tekli procesi kada su ovi ‘povlašteni’ preuzeli religiju da bi je instrumentalizirali za svoje političke ciljeve. Tu nema interesa religije”, smatra akademik Cvitković.

I religija i politika predstavljaju izvor društvene moći, a kako zapaža profesor Cvitković, tu se miješaju i sve konzervativniji pravci u gotovo svim religijama. Knjiga je itekako aktuelna i u Evropi, gdje je religija predmet politike po pitanju migracija i promjena mape Evrope, kaže jedan od učesnika promocije, profesor Dino Abazović.

“Ovo je jedna, rekao bih, vrlo značajna, zasnovana studija, s obzirom na to da se profesor ovim fenomenima bavio u nekim drugim knjigama, a sada ih je objedinio na jednom mjestu, dakle, definiranje odnosa religija-politika, religija i crkva-država i politika, i samim tim na koji način religija može biti inspiracija politici, odnosno na koji način politika može koristiti ili zloupotrijebiti religiju u političke svrhe”, kazao je Abazović.

Cvitković naglašava ulogu religije u pitanjima politika prema migrantima danas.

“Pogledajte migracionu situaciju, koliko se tu religija i religijska pripadnost migranata zloupotrebljava, naročito u desničarskim krugovima koji su antimigracijski nastrojeni i gdje se religijska različitost koristi da bi se ostvarili određeni politički ciljevi”, kaže profesor Cvitković.

Na promociji u Akademiji nauka i umjetnosti u Sarajevu istaknuti su odnos religije i siromaštva, religije i nacionalizma i religije i Evropske unije kao aktuelna pitanja. Odnos nacionalizma i religije dobija poseban zamah i na globalnom planu.

Profesor Ivan Cvitković kao primjer navodi učestale napade na vjerske objekte i vjersku netrpeljivost u Bosni i Hercegovini.

“To su primjeri kada se religija povezuje sa nacionalizmom, kako se ona izrođava i kako služi za manipulaciju nažalost mladih ljudima, a 90 posto njih je išlo na vjeronauku u školama. Onda se čovjek pita poslije ovakvih scena – čemu ih uče tamo, kakvoj toleranciji, kakvom odnosu prema drugom, drugačijem? Ne moraju voljeti, ali trebaju poštovati drugog i drugačijeg”, zaključuje Cvitković.

Posted by on 2019-05-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login