Remake kultnog filma: Novi ‘Valter’ bit će poznat u maju

Valter brani Sarajevo

Valter brani Sarajevo

Realizacija remakea filma Valter brani Sarajevo počet će ove godine, nakon što krajem maja bude održana audicija za glumce i izabere novi “Valter”, koji će u toj ulozi naslijediti Velimira Batu Živojinovića, otkrio je Vinko Grubišić, predsjednik Uprave Jadran filma, nositelja tog projekta u kojem učestvuju partneri iz Kine, ali i saradnici iz zemalja bivše Jugoslavije, Australije i Njemačke.

Film će se snimati u dvije verzije i iz toga će biti izvedena i televizijska serija, izjavio je Grubišić za Hinu, podsjećajući da je originalni film u režiji Hajrudina Krvavca iz 1972. godine bio žanrovski klasik, koji je imao senzacionalan uspjeh u Narodnoj Republici Kini.

Nakon godina priprema, remake Valtera ušao je u završnu fazu, i to nakon više godina pregovora sa stranim partnerima.

“Jadran film je inicijator cijelog projekta od 2006, odnosno 2007. godine, kada je bio predstavljen na Sarajevo Film Festivalu. Nakon toga smo dobili odobrenje Vlade [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine i tadašnjeg [federalnog] ministra kulture Gavrila Grahovca. Nakon odobrenja i potpisanih sporazuma, krenuli smo zainteresirati koproducente i partnere u Kini i cijelom svijetu. Taj proces je u prvoj fazi trajao četiri godine i privodimo ga kraju. Kako bi se našim riječima reklo, ‘pakirati’ taj projekt vrlo je komplicirano i teško”, ističe Grubišić, dodajući da je o stranim partnerima i njihovim ulaganjima u taj projekt još prerano govoriti.

Veliki i važni partneri

Prema njegovim riječima, remake će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i zagrebačkim studijima Jadran filma, ovisno o planirane dvije verzije novog Valtera.

“U prvoj verziji Jadran film i partneri iz Sarajeva vode glavnu riječ, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu, jer smo za taj projekt, a naročito za drugu verziju, zainteresirali važne i velike strane partnere”, kazao je Grubišić.

Dodao je da se trenutno usklađuju kreativne izvedbe i finansijska ulaganja u obje planirane verzije.

“Problemom adaptacije Valtera za novo doba sustavno smo se bavili godinama, i to smo radili s više stranih partnera. Taj proces je u kreativnom smislu bio vrlo izazovan i težak. Vjerno će slijediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledatelja i u nekom smislu će imati veze i s posljednjim ratom – nadam se i posljednjem ratu na ovim prostorima”, ističe sugovornik agencije Hina.

Audicija će, kaže, biti otvorena za sve glumce sa područja bivše Jugoslavije.

U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali prvog nositelja naslovne uloge Batu Živojinovića, no svi koji su se pojavljivali u originalu na neki će način biti prisutni u remakeu.

Mitska borba

U prijašnjim istupima Grubišić je isticao i da su motivi za snimanje novog Valtera svojevrsni povratak na “sustav vrijednosti koji se nama sviđa”.

“Osobno mi se sviđaju filmovi u kojima postoji mitska borba dobra protiv zla. I mislio sam prije svega na to, ali mislio sam i na ono što je kod nas bilo definirano u naslovu jedne knjige – mali narodi moraju biti oprezni s velikim idejama. U svakom vremenu i u svakoj pojavi svaki čovjek treba odijeliti dobro od zla, što je u originalu filma Valter brani Sarajevo jasno naznačeno. Zato je to veliki film i nije slučajno da je upravo u Kini bio najgledaniji film svih vremena”, ističe Grubišić, dodajući da je većini Kineza “Valter”, na neki način, izjednačen s dugogodišnjim predsjednikom bivše SFRJ Josipom Brozom Titom.

Upitan za percepciju takvog povezivanja u našoj javnosti Grubišić poručuje da se o tome raspravlja, kako tvrdi, sa zadrtih i potpuno pogrešnih ideoloških platformi.

“Mislim da nitko kod nas ne može mijenjati povijest, niti birati u kojoj vojsci su nam bili djedovi. Možemo samo na pametan način definirati što je budućnost i izvući samo ono dobro što je bilo u prošlosti. Borba protiv onoga koji je ubijao civile i pokušavao iskorijeniti cijele narode u logorima bila je, naravno, borba dobra protiv zla”, zaključuje Grubišić, poručujući da je taj projekt jedan od ključnih koji redefiniraju mjesto i ulogu Jadran filma.

Osim toga, najavio je dalji rad na realizaciji ranije najavljenog projekta Comrade Tito Superstar, za koji tvrdi da će biti film “u kojem će biti ubijeno više zlikovaca nego u filmovima Quentina Tarantina”, Povratak Winnetoua, kao zombie horror, ali i ekranizaciju Gričke vještice.

Originalni film Valter brani Sarajevo romansirana je priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru i bio je među najgledanijim filmovima ikada u Kini.

Prema nekim procjenama, film je pogledalo gotovo milijardu ljudi.

Izvor: Agencije

Posted by on 2015-03-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login