Renomirani ansambli iz cijelog svijeta na horskom šampionatu u Tuzli

Početak juna i ove će godine u Tuzli biti u znaku horske muzike i nastupa renomiranih horskih ansambala iz cijelog svijeta. Riječ je o horskom šampionatu “Lege Artis” koji je svrstao grad Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu na mapu najznačajnijih manifestacija tog tipa. Dokaz tome je i podatak da će u takmičarskom dijelu šampionata, od 7. do 9. juna, nastupiti 22 ansambla iz nekoliko evropskih zemalja, ali i jedan iz daleke Kolumbije.

Tuzla
Tuzla

O finalnim pripremama i značaju ovakve manifestacije za grad i državu govorio je direktor šampionata, dirigent i umjetnički rukovodioc hora “Lege Artis” Jasmin Hasić, ocijenivši da je riječ o velikom i zahtjevnom poslu imajući u vidu činjenicu da je svake godine sve veći broj zainteresovanih ansambala i umjetnika koji žele da se okušaju na šampionatu, pred izuzetno kvalifikovanim stručnim žirijem.

“S obzirom na to da je “porodica” “Lege Artis” jako velika i da su svi članovi istinski zaljubljenici u višeglasno pjevanje i uopšte umjetnost, većina aktivnosti na pripremi za realizaciju ove manifestacije se privode kraju i već početkom juna očekujemo prve goste u našem gradu. Ove godine, kao i prethodih, pored takmičarskih koncerata u okviru četiri kategorije (dječiji horovi, vokalni ansambli, muški-ženski horovi, mješoviti horovi) publika će imati priliku da čuje horske ansamble i na OpenAir nastupima u gradu, ali i na koncertu duhovne muzike” istaknuo je on.

Hasić smatra da je za visok rejting ove manifestacije presudan iskren i predan rad članova “Lege Artisa”, organizacionog odbora šmpionata, ali i odabir kvalitetnog stručnog žirija koji svake godine čine vrhunski dirigenti-profesori na renomiranim muzičkim akademijama u regionu i Evropi.

Podvukao je i značaj renomiranog stručnog žirija, ustvrdivši da ove godine, pored stalnih članova dolaze i novi – doktor umjetnosti iz oblasti dirigiranja, profesor David Means iz SAD-a te redovni profesor na katedri za dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Mastrihtu u Holandiji Ludo Claesen. Kao i prethodnih godina, tu je redovna profesorica na odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije u Zagrebu Jasenka Ostojić, profesor emeritus na odsjeku za dirgovanje sa Muzičke akademije u Sarajevu Rešad Arnautović te šef hora Beogradske opere maestro Đorđe Stanković.

Umjetnički odbor šampionata selektovao je vokalne i horske ansamble koji su zadovoljili kriterije propisane propozicijama i pravilima takmičenja i na spisku su se našla 22 horska ansambla iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Bosne i Hercegovine, ali i daleke Kolumbije odakle dolazi Univerzitetski horski ansambl. Horski ansambli, naglasio je on, prijavili su ozbiljne programe, dok je primjetan pad u radu sa horskim ansamblima u BiH, imajući u vidu činjenicu da su jedino dva ansambla i to Srednje muzičke škole u Zenici i Srednje muzičke škole “Vlado Milošević” Banja Luka pripremili ozbiljan horski repertoar za takmičenje.

” To je jedan od problema na kojem trebamo aktivno raditi svi uključeni u rad sa horskim ansamblima, počevši od osnovnih do srednjih škola i muzičkih akademija, ali uz obaveznu podršku nadležnih ministarstava i državnih institucija kako bi horska umjetnost ponovo zaživjela u pravom svjetlu kako dolikuje pravilima muzičke – dirigentske struke”, mišljenja je Hasić. Dodaje da se Horski šampionat “Lege Artis” organizira u partnerstvu sa Bosanskim kulturnim centrom TK i GUD “Lege Artis” Tuzla.

Također, redovna je podrška Gradske uprave Tuzla i gradonačelnika Jasmina Imamovića te je ove godine generalni pokrovitelj manifestacije Grad Tuzla. Husić izdvaja da izuzetnu čast predstavlja činjenica da će ove godine šampionat podržati i Ured člana Predsjedništva Bosne i Hercegovina Željka Komšića. – Vrhunski horski ansambli, umjetnici i programi koji će se izvoditi u BKC-u TK i na ostalim lokacijama u gradu, velik su razlog da pozovem publiku ne samo iz Tuzle, nego i šire regije da budu naši gosti tokom festivala i uživaju u takmičarskim koncertima, natpjevavnjima, open air nastupima, koncertu duhovne muzike, a sve to potpuno besplatno – naveo je on. Pozvao je i “malu raju” iz tuzlanskih obdaništa i osnovnih škola da sa svojim nastavnicima posjete tradicionalni koncert “U susret horskom šampionatu” koji se svake godine održava prvog dana manifestacije, ovaj put 7. juna u BKC-u TK.

Svečano otvaranje Međunarodnog horskog šampionata predviđeno je za isti dan koncertom Mješovitog hora “Lege Artis” sa gostima te natpjevavanjem najboljih dječijih horova tog takmičarskog dana.

Posted by on 2019-05-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login