Reporteri bez granica: “Izvještavanje o ratnim zločinima u BiH i dalje tabu-tema”

U okviru izrade aktualne rang-liste slobode medija u svijetu, “Reporteri bez granica” su istražili situaciju u 180 zemalja svijeta. Temelj istraživanja su bile ankete i podaci o broju napada na predstavnike medija.

mediji, novinari, novinarka
mediji, novinari, novinarka

U regiji po slobodama medija prednjači Slovenija koja je na 32. mjestu (popravila se za dva mjesta), BiH je na 58. poziciji (+5), odmah iza nje je Hrvatska (+5). Kosovo je 70. (+5), a Sjeverna Makedonija 92. (bez promjene). Srbija zauzima 93. (-3) poziciju, a Crna Gora 105. (-1).

Hrvatska – upliv politike

U Hrvatskoj se kao najveći problem navodi politika na HRT-u gdje se “već godinama u znatnoj mjeri bilježi političko uplitanje u kadrovsku politiku i u donošenje redakcijskih odluka.” Kada je riječ o privatnim medijima, tu su najveći problem “nejasni i teško dokučivi vlasnički odnosi, često s poveznicama prema privredi i politici.” Uz to se ističu “kampanje zastrašivanja novinara koji se bave razotrivanjem slučajeva organiziranog kriminala ili ratnih zločina.” To uključuje i fizičke napade te prijetnje. Istovremeno osobe iz javnog života i političari podnose stotine tužbi protiv novinara na osnovu Zakona o kleveti, koji je na snazi još od 2013. godine.

BiH – Etnička opredijeljenost

Jedno mjesto bolje od Hrvatske ima Bosna i Hercegovina. Tu se za većinu medija konstatira kako njihovu uređivačku politiku određuju “bliskost pojedinim političkim strankama ili etnička opredijeljenost.” Razlog za zabrinutost daju i “medijska koncentracija te nejasni vlasnički odnosi.” Nezavisno novinarstvo je prije svega prisutno na nekim online portalima, dok “nacionalistička retorika, česti verbalni napadi i tužbe političara zbog klevete potiču neprijateljsko raspoloženje naspram novinara”. Neki od njih doživljavaju i ozbiljne prijetnje. Uz to se napominje kako je “izvještavanje o ratnim zločinima i dalje tabu-tema.”

Srbija – Vučić sve kontrolira

U Srbiji, koja se nalazi na 93. mjestu, “od kako je 2014. Aleksandar Vučić došao na vlast, novinari ne mogu računati na zaštitu države”, kaže se u izvještaju “Reportera bez granica”. “Učestali su napadi na novinare i medije, počinioci tih napada se međutim ne progone. Istovremeno, mediji u službi vlasti napadaju istraživačke novinare, jednako kao što to čine i predstavnici vlasti.” Istovremeno se kritizira da je medijsko tržište vrlo jako koncentrirano, budući da je država najveći oglašivač. Zbog toga čak i kada netko istražuje o osjetljivim temama poput organiziranog kriminala ili korupcije, “ti izvještaji se objavljuju uglavnom u medijima s vrlo ograničenim dosegom.”

Posted by on 2020-04-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login