Reprezentacija Ukrajine kažnjena zbog rasizma

FIFANogometna reprezentacija Ukrajine odigraće pred praznim tribinama utakmicu protiv Poljske u kvalifikacijama za SP zbog rasističkih uvreda njenih navijača.

Kako su prenijeli ukrajinski mediji, Svjetska nogometna federacija (FIFA) kaznila je Ukrajinu pošto su njeni navijači tokom utakmice sa San Marinom, 6. septembra u Lavovu, vrijeđali igrače gostujućeg tima na rasnoj osnovi.

Također, Ukrajini je zabranjeno da utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, 2018. godine igra u Lavovu, a Savez je kažnjen sa 45.000 švicarskih franaka.

Specijalni posmatrač utakmice naveo je u svom izvještaju da su ukrajinski navijači na tribinama razvili zastave sa nacističkim obilježjima i da su oponašali “majmunske zvuke i gestove”, kao i nacističke pozdrave.

Ukrajina će tako pretposljednju utakmicu u kvalifikacijama protiv Poljske 11. oktobra igrati pred praznim tribinama.

FIFA je navela da će, ako se slični incident ponovi, morati da izrekne oštrije kazne Ukrajini, kao što su oduzimanje bodova ili diskvalifikacija iz takmičenja.

Posted by on 2013-09-29. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login