Revitalizacija trebevićke žičare: Grad do maja 2015. mora postaviti stubove

Trebević, žičara, Sarajevo

Trebević, žičara, Sarajevo

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je informacija o aktivnostima na projektu revitalizacije trebevićke žičare sa opredjeljenjem Grada Sarajeva za obnovu žičare novom donacijom Edmonda Offermana u vrijednosti od šest miliona KM, koju čine kontrolna jedinica i električni motor, i donacijom koja je uskladištena u EUFOR-ovoj bazi na Butmiru.

Da bi se Offermanova donacija mogla iskoristiti, Grad Sarajevo dužan je da do maja 2015. godine postavi stubove i obnovi polaznu i dolaznu stanicu.

– Aktivnosti koje bi se trebale pokrenuti u narednom periodu jesu rješavanje imovinskopravnih odnosa, izrada glavnog projekta, potpisivanje sporazuma sa Vladom KS-a i sa Grasom kojim bi se definisalo da Grad bude nosilac realizacije tog projekta, potpisivanje sporazuma o donaciji elektromehaničke opreme, obezbjeđivanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole, te raspisivanje tendera za izbor firme koja će graditi žičaru i obezbjeđenje finansijskih sredstava. Veoma je važno da do maja 2015. godine stanice i temelji za stubove budu spremni za instalaciju elektromehaničke opreme, jer je to uslov da dobijemo Offermanovu donaciju, kazao je Aljoša Čampara, dogradonačelnik Sarajeva.

Prema idejnom projektu, procijenjeni troškovi za revitalizaciju žičare koristeći doniranu opremu, iznose 7.129.727 eura. Čampara je istakao da je Grad dobio obećanje Evropske komisije, švicarske ambasade i drugih zemalja sa kojima ima bilateralne razgovore da će podržati izgradnju žičare. Naveo je da će i Grad iz svog budžeta izvojiti određena sredstva.

– Najvažnije je da krenemo u realizaciju projekta. Mislim da smo svi za to da građanima treba omogućiti da imaju žičaru. Čak ni mnogi evropski gradovi to nemaju, tako da bi to puno značilo i za turistički potencijal grada, a i u političkom smislu povezivanja Federacije i RS-a. To otvara mnoge mogućnosti za Sarajevo, zaključio je Čampara.

Posted by on 2014-01-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login