Revolucionarna dokumentarna drama ‘Sedam’ na jesen u BiH

Sedam

Sedam

Sarajevski otvoreni centar u suradnji sa Civil Rights Defenders, Hedda Production AB i Ambasadom Švedske u BiH najavljuje scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame ‘Sedam’ koje će se, u okviru turneje po zemljama Zapadnog Balkana, izvoditi u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci od 5 do 7. novembra 2013. godine.

‘Sedam’ je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija). Svako od čitanja izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja. U BiH, na scenu će izaći sedam političarki, umjetnica, poduzetnica i novinarke koje će utjeloviti aktivistkinje iz ove dokumentarne drame. Njihova imena će biti naknadno objavljena.

”Nasilje nad ženama je ozbiljan, ali i kontraverzan problem u mnogim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Priređujući scenska čitanja drame SEDAM želimo dati svoj doprinos u debate o nasilju po osnovu spola, ali i ohrabriti one koji se još nisu suprotstavili nasilju po osnovu spola, da to urade”, kazao je Saša Gavrić, dirketor Sarajevskog otvorenog centra.

Regionalna turneja ‘Seven’ 2013 koju je podržao Švedski institute obuhvatiće Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo i Srbiju. Turneju u Bosni i Hercegovini implementiraju Sarajevski otvoreni centar, Ambasada Švedske u BiH i Civil Rights Defenders.

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta ‘Sedam’ inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine. Drama ‘Sedam’ do sada je izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 hiljada ljudi, od Švedske do Afganistana. Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo preko 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep.

Projekat ‘Sedam’ će, pored scenskog čitanja dramskog teksta ‘Sedam’, obuhvatiti i popratne aktivnosti koje će u fokusu imati borbu protiv nasilja nad ženama i borbu za zaštitu prava žena.

Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu SEDAM napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorica:  Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.

Posted by on 2013-09-02. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login