Režije u Zagrebu 208, u Helsinskiju 75 eura

Zagreb

Zagreb

Ljubljana je jedini glavni grad u Europi gdje za struju, vodu, plin i ostale režijske troškove daju više nego u Zagrebu, objavio je zagrebački Večernji list, pozivajući se na podatke internetske stranice Numbeo.com.

Nakon što zaradi prosječnu plaću od 6.656 kuna (871 euro), svaki Zagrepčanin će izdvojiti 1.595 kuna (208 eura) za režije. Da bi pokrio te osnovne troškove, zbog čijeg su neplaćanja danas računi mnogih stanovnika hrvatske prijestolnice i blokirani, mora raditi 38 radnih sati.

Velika je to razlika u odnosu na jedan Helsinki, u kojem režije žitelji plaćaju 75 eura, a zarađuju mjesečno 2.290 eura, što znači da za plaćanje svih komunalija građani finske metropole moraju raditi tek pet sati.

Jeftiniji čak i London

Zagreb je i jedan od gradova u Evropskoj uniji koji ima najvišu cijenu režija, a jeftiniji je čak i London, čiji će stanovnici platiti 196 eura. Ali, njima je zato prosječna plaća 2.856 eura.

Ljubljana je jedini grad u Evropi koji ima veće režije od Zagreba – 213 eura, prema podacima s internetske stranice Numbeo.com, koja sadrži najveći broj podataka za svjetske gradove, a upoređuju trošak stanovanja, stopu kriminaliteta, stanje zdravstva, zagađenja…

“Imamo velike mjesečne obaveze, a primanja ispod prosjeka za Evropu. Kada uzmemo broj blokiranih i nezaposlenih, ljudi su svaki mjesec na mukama, a samo na razne naknade godišnje damo i oko 6.000 kuna (785 eura)”, kazao je predsjednik društva “Potrošač” Ilija Rkman.

Posted by on 2015-03-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login