Ribarstvo može biti budućnost bh. izvoza

ribarstvo, ribolovUzgoj ribe je jedna od najperspektivnijih grana privrede u BiH, ali država ništa ne radi na tome da razvije ovaj sektor, kaže predsjednik Grupacije ribara u Federaciji BiH Dževad Handžar.

Objašnjava da je do velikih snježnih padavina koje su BiH zadesile 2012. godine, naša zemlja godišnje proizvodila oko pet hiljada tona ribe, od čega je 60 posto te ribe išlo za izvoz.

Sa Italijom su, kaže Handžar, postojali fiksni ugovori koji su garantovali otkup proizvedene ribe u BiH.

No, veliki plavni nanosi te godine su napravili ogromne štete na ribogojilištima, a veliki broj ribe je i pobjegao.

Proizvodnja ribe u BiH je sada pala na oko 3,5 hiljada tona, a mnogi veliki ugovori sa inozemnim partnerima su raskinuti.

“Hiljade radnika koje su nekada zapošljavali aluminijski kombinati u zemlji sada bi mogla zapošljavati ribogojilišta” kaže Handžar.

“Nažalost, država još uvijek ne želi da nam pomogne i da potakne ovu granu privrede, koja je pokazala da ima potencijal. Mi kao da ne postojimo za državne i entitetske vlasti. Sa njima imamo poveznicu samo kada moramo platiti porez”, žali se Handžar.

Prema statističkim podacima BiH je deseta zemlja u Evropi po proizvodnji ribe. To je, kaže Handžar, prije svega zbog kvalitetnih voda koje naša zemlja ima, što se direktno odražava i na sam kvalitet ribljeg mesa.

Posted by on 2014-05-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login