Riješite se peruti zauvijek!

peruti
perut

Tjeme se stalno obnavlja, a površinske, mrtve stanice se izbacuju u vidu peruti. Razlozi nastajanja peruti su različiti, a probleme s njom imaju i muškarci i žene.

Pored pretjerane higijene, odnosno prečestog pranja kose ili pranja pogrešnim, agresivnim šamponima te prečestog korištenja proizvoda za kosu (gelovi, sprejevi, kreme, bojanje kose…), uzrok za nastajanje peruti je, prije svega, kožna gljivica Malassezia. Na nastajanje peruti utiču i genetski faktori, hormoni, klima, stres, raspoloženje, alergije te ishrana.

Perut se može pojaviti i na suvom i na masnom vlasištu. Suva perut je bjelkaste boje, lagano se odvaja od vlasišta i širi po kosi. Uglavnom je tanka, kosa je često bez sjaja i slaba, a vlasište isušeno. Masna perut je žućkaste boje i prijanja uz vlasište. Uglavnom je tanka i prati je prekomjerno izlučivanje sebuma, a kosa je često bez sjaja, slaba i brzo se masti. Kod suvog vlasišta, prekomjerno ljuštenje dodatno pojačava isušenost vlasišta i javlja se osjećaj neugode, dok se kod masnijeg vlasišta javlja višak sebuma što može uzrokovati svrbež.

Ako imate problema sa peruti obavezno morate promijeniti šampon i odabrati onaj protiv peruti. Ako imate suvu perut odaberite šampon protiv peruti koji će tjemenu i kosi pružiti i dodatnu vlažnost. Šampon protiv peruti treba koristiti najmanje mjesec dana da bi dao najbolje rezultate.

Postoje i prirodni načini da se riješite peruti. Jabukovo sirće je poznato po antibakterijskim svojstvima, zbog čega je korisno i u borbi protiv peruti. Izmiješate jabukovo sirće s vodom u istom razmjeru. Kosu isperite tom smjesom i ostavite preko noći. Sutradan operite kosu blagim šamponom.

Takođe, možete pomiješati kašičicu sode bikarbone sa šoljom vode i nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina. Ovu smjesu koristite umjesto šampona svaki put kada perete kosu.

Limun je takođe veoma djelotvoran, ali će vam trebati malo više vremena da se uz pomoć njega riješite peruti. Utrljajte limunov sok u kožu glave i ostavite da stoji minutu, a zatim s mješavinom limunovog soka i vode isperite kosu. Ovo možete ponavljati svaki dan dok perut ne nestane.

Posted by on 2013-12-10. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login