Riješite se stresa tehnikom disanja

disanjeNovom tehnikom disanja Bo-Tau možete si osigurati mir, motivaciju i poboljšati koncentraciju.

Stres je glavni uzrok svih bolesti današnjice, što nije ni čudno jer pokušavamo držati korak s mnogim aspektima života u isto vrijeme: rastrgani smo između posla, braka, djece i drugih obaveza kojih je svakim danom sve više.

Nemogućnost kvalitetnog posvećivanja bilo kojem dijelu našeg života čini nas živčanima, nemirnima, ponekad i depresivnima.

Postoje mnoge prirodne tehnike borbe sa stresom, kao što je uživanje u pjenušavoj kupki, vježbanje, joga ili čitanje, a sada je na scenu stupila nova tehnika disanja Bo-Tau (skraćenica za Breath Optimised Transformational Unblocking ili transformacijsko odblokiranje optimizirano disanjem). Puno kompliciranih riječi za jednostavnu metodu opuštanja!

Stručnjaci koji zagovaraju Bo-Tau vjeruju kako vam ova nova tehnika disanja može osigurati mir, motivaciju i poboljšati koncentraciju u samo nedelju dana vježbanja. Zašto ne biste raspršili stres i umor, te povećali razinu energije i koncentracije?

Bo-Tau koristi istočnjačke metode opuštanja koje se primjenjuju stoljećima. Tvorac joj je britanski neuropsihijatar David Lewis, koji tvrdi da disanje neposredno utiče na naše zdravlje. Kada smo pod stresom, brže dišemo i povećavamo količinu ugljik-dioksida u krvi. Posljedica je loše raspoloženje, srce nam kuca brže, znojimo se više, a teže se koncentriramo.

Istražujući povezanost između disanja i stresa, Lewis se okrenuo budističkim redovnicima i njihovim meditacijskih tehnikama. Terapija disanjem prisutna je u mnogim civilizacijama stoljećima – koriste ju duhovnjaci, jogiji i iscjelitelji. Dok se naučnici koncentriraju na funkciju pluća pri disanju, iscjelitelji se fokusiraju na obrazac disanja, prazan um i glavu bez stresa.

Vrste disanja koje doktor Lewis preporučuje uključuju:

– energizaciju – za vitalnost
– opuštanje – za smirenje
– fokusiranost – za koncentraciju
– disanje iz dijafragme – koristi pjevačima
– duboku senzualnost – za unutarnji mir.

Začetnik Bo-Taua želi “naučiti” mozak disati bolje kada se nađe u stresnoj situaciji, kako bi izbjegao tzv. udisajni lokot. Disanje povezujemo s negativnim događajem u prošlosti, recimo plitko i ubrzano dišemo kada se preplašimo, no doktor Lewis želi razbiti te obrasce koji postoje između fizičkog i mentalnog.

Sljedeći put kada se uzrujate ili mislite da se ne možete nositi sa stresom, probajte osvijestiti svoje disanje.

Posted by on 2014-03-26. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login