Rim i Milano zbog smoga uveli povremenu zabranu saobraćaja

 

Milano

Milano

Rim i Milano naložili su povremenu zabranu automobilskog saobraćaja, kako bi se izborili sa zagađenjem koje je dostiglo nezdrave nivoe. Rim je najavio da će u ponedjeljak i utorak biti uvedena šestosatna zabrana vožnje automobila, dok je Milano zabranio vožnju i u srijedu.

U Rimu se, pored saobraćajnih gužvi, kao razlog prevelikog zagađenja navodi i grijanje.

Vlasti Rima zatražile su da se, dok ne bude poboljšan kvalitet zraka, termostati u stanovima i kancelarijama stave na najviše 18 stepeni, dok je ukupan broj sati s grijanjem smanjen s 12 na osam, s izuzetkom za škole i bolnice.

Mnogi Rimljani, međutim, ignorišu ta pravila.

Rim je već ove nedjelje, kao i nekoliko puta tokom jeseni, ograničio saobraćaj sistemom parnih i neparnih registarskih brojeva.

Vlasti Rima navode da je visoka koncentracija suspendovanih čestica i azot-dioksida pogoršana vremenskim prilikama, zbog visokog pritiska i odsustva vjetra.

Poboljšanje prilika nije na vidiku, pošto meteorolozi predviđaju da do kraja mjeseca neće biti padavina.

Stručnjaci upozoravaju da će nivoi sitnih čestica, koje su posebno štetne po zdravlje, biti dva do tri puta veći nego što dozvoljava Evropska unija. Posebno je ugrožena oblast oko Milana.

Posted by on 2015-12-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login