Rim zabranio imitatore legionara

Rim

Rim

Rim je zabranio glumcima i imitatorima rimskih vojnika da se ispred Koloseuma i drugih historijskih znamenitosti fotografiraju s turistima.

Talijanska prijestolnica jača sigurnosne mjere u gradu, posebno u parkovima i trgovima, u sklopu priprema za početak Svete godine koja bi mogla privući milione turista u Vječni Grad.

Razni imitatori legionara i centuriona oko Koloseuma nisu uvijek na dobrom glasu zbog agresivnog pristupa i ‘navlačenja’ turista.

Gradska vlast smatra da ti ‘rimski vojnici’ koji često dolaze s periferije i satima putuju do historijskog centra predstavljaju rizik za sigurnost i narušavaju ugled grada.

“Ti se pojedinci često ponašaju neprilično, uporni su i ponekad agresivni”, kaže se u saopštenju  gradske uprave.

Zabranjene su i vožnje rikšama i kojekakvim kočijama u nekim dijelovima grada te ulična prodaja turističkih turneja i ulaznica za muzeje.

Sve navedene i slične aktivnosti za izvlačenje novca od turista mogu biti opasne u područjima u kojima će za Svetu godinu, koja počinje 8. decembra, biti mnogo ljudi.

Posted by on 2015-11-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login