Rješenje za starenje vlasi

kosaVaša kosa stari isto kao i vaša koža. Istanjuje se, postaje labavija i tršava. Ali postoji rješenje i za to.

– Kako kosa stari, proizvodimo manje keratina – proteina koji je održava zdravom i jakom – zato što naše tijelo ne može da skladišti neophodne minerali i vitamine tako efektivno. A bez neophodne količine keratina, vlasi postaju porozne i veoma sklone lomljenju.
 
OSNAŽITE KOSU

Najveći krivac za starenje i smanjenje nivoa keratina jeste često sušenje kose jakim fenovima, zato što kosa potpuno dehidrira takvim tretmanom.

Hidratacija je bitna jer omogućava mineralima da se brže razviju i štiti kosu od slobodnih radikala.

SMANJITE STRES

Kao što može uticati na kožu, stres utiče i na vašu kosu. Drugi krivac za rijetku i beživotnu kosu jeste stres. Svaka dlaka ima svoj cirkulatorni sistem i znojne žlijezde.

Kada smo pod stresom, svaka folikula postaje uska i kruta. Stres izaziva brže opadanje kose. Nađite način da se smirite. Joga i meditacija mogu biti dobro rješenje.

HRANITE SVOJU KOSU

Pošto je kosa sporedno tkivo, ona posljednja prima hranljive materije koje unosite. Organizam se brine o prioritetima, a kosa je uvijek na zadnjem mjestu, pa eto zašto je toliko bitno koliko jedete.

Ako držite dobro izbalansiranu dijetu bogatu proteinima, gvožđem, cinkom i hranom koja sadrži antioksidante i ako jedete redovno, to će imati efekta i na vašu kosu. Vitamin K će odložiti pojavu sijedih, a gvožđe i cink će spriječiti prorjeđivanje.

NJEGUJTE KOŽU GLAVE

Stanje kože glave veoma utiče na zdravlje kose. Koristite proizvode koji hrane kožu glave.

To su proizvodi koji sadrže čičkovo ulje, ekstrakt zrna grožđa i vitamine C i E.

GUBLJENJE PRAMENOVA

Ako previše vlasi ujutru ostane na vašem jastuku ili nakon tuširanja, obratite se doktoru.

Za razliku od muškaraca, koji ćelave na jednom mjestu, žene ćelave svuda odjednom, pa je to teže opaziti. Trebalo bi do kraja života svakodnevno da koristite minoksidil.

Posted by on 2013-08-26. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login