Rođendan Amelie Earhart

Amelie Earhart

Amelie Earhart

Google danas obilježava rođendan Amelie Earhart, poznate američke pilotkinje koja je ujedno prva žena koja uspjela tromotornim avionom preletjeti sjeverni Atlantik. Osim po svojim avijatičarskim poduhvatima, Earhart je bila poznata po borbi za prava žena, između ostalog i po osnivanju organizacije za pilotkinje.

Rođena je 24. jula 1897. godine u Atchinsonu u Kanadi. Bila je jedna od najboljih pilotkinja u Americi, u vremenu kada su se letovi avionima smatrali prilično nesigurnim. Kasnije je postala prva žena koja je samostalno preletjela Sjedinjene Američke Države, te prva žena koja je preletjela od Havaja do Kalifornije.

21. maja 1932. godine, sama je preletjela Atlanski okean i postala prva žena koja je to učinila. Interesantno je da je Amelijin poduhvat izveden na isti dan, samo pet godina nakon što je Charles A. Lindbergh preletjeo Atlantik i tako postao prvi čovjek kojem je to pošlo za rukom.

Pod misterioznim okolnostima, 2. jula 1937. godine, Amelia je zajedno safotografom Fredom Noonanom, nestala iznad Tihog okeana, a mnogi tvrde kako se to desilo zbog čudnih struja u okeanu koje su uticale na instrumente u avionu.

Njihov nestanak se nerijetko naziva ‘posljednjim velikim neriješenim misterijem 20. stoljeća’.

Film o Ameliji Earhart, pod nazivom Amelia, snimljen je 2009. godine sa Hilary Swank u glavnoj ulozi.

Posted by on 2012-07-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login