Roland Garros povećao nagradni fond na 28 miliona eura

tenisRekordnih 28 miliona eura iznosit će nagradni fond ovogodišnjeg Roland Garrosa, što je povećanje za tri miliona eura u odnosu na prošlogodišnje izdanje najvećeg teniskog turnira na zemljanoj podlozi.

Iako se iz perspektive prosječnog čovjeka radi o pravom bogatstvu, u usporedbi s ostala tri Grand Slam turnira, onaj u francuskoj prijestolnici još je uvijek na začelju financijske utrke za prestižem.

Preračunato u američke dolare tenisači i tenisačice će u Parizu razdijeliti oko 30 miliona. U Melbourneu, na ovogodišnjem izdanju Australian Opena, nagradni je fond bio 32,8 miliona dolara. Na prošlogodišnjem US Openu podijeljeno je 38,3 miliona, a najšire ruke su bili čelnici All England Cluba u Wimbledonu koji su na ime nagrada u 2014. isplatili čak 42 miliona.

Najviše koristi od ovogodišnjeg povećanja nagradnog fonda trebali bi imati tenisači i tenisačice koji će nastup na Roland Garrosu završiti prije četvrtfinala, jer su iznosi nagrada za drugo, treće i četvrto kolo povećani za oko 20 posto.

“Ovo značajno povećanje nagradnog fonda dio je našeg četverogodišnjeg razvojnog plana za razdoblje od 2013. do 2016. Njime će se, uglavnom, okoristiti tenisačice i tenisači koji će izgubiti u prvoj sedmici Roland Garrosa”, izjavio je u utorak direktor turnira Gilbert Ysern.

Pobjednik i pobjednica Roland Garrosa u pojedinačnim konkurencijama zaradit će 1,8 miliona eura, što je 150.000 eura više u odnosu na prošlu godinu, kad su slavili Marija Šarapova u ženskoj i Rafael Nadal u muškoj konkurenciji.

Posted by on 2015-04-21. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login