Ronaldo prvi nogometaš sa zaradom većom od milijardu dolara

Portugalska nogometna zvijezda Cristiano Ronaldo postao je prvi milijarder među nogometašima, piše Forbes na svojoj službenoj stranici.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo

Tridesetpetogodišnji član torinskog Juventusa u prošloj godini zaradio je 93 miliona eura, čime se našao na četvrtom mjestu među najvećim godišnjim zaradama, dok je na petom mjestu argentinska zvijezda Barcelone Lionel Messi.

Ispred njih su Kylie Jenner, Kanye West i Roger Federer.

S ovim prihodom Ronaldo je postao prvi nogometaš koji je ukupno zaradio više od milijardu dolara (skoro 900 miliona eura), tvrdi Forbes.

Prije kraja karijere samo je još dvoje sportista sa zaradom prešlo granicu od milijardu dolara – golfer Tiger Woods, koji je 2009. potpisao dugogodišnji ugovor sa firmom Nike, i bokser Floyd Mayweather, koji je tu granicu prestigao 2017. nakon prodaje televizijskih prava za svoje mečeve.

Ronaldo je prvi milijarder među aktivnim sportistima u ekipnim sportovima, a drugi će najvjerovatnije naredne godine postati Messi.

Portugalac je u 17-godišnjoj karijeri s platama i premijama zaradio 577 miliona eura (650 miliona dolara), a taj iznos će povećati na 679 miliona eura (765 miliona dolara) ako do kraja ispuni ugovor sa Juventusom, koji ga veže do 2022. godine.

Zarada Ronalda izvan nogometnih terena povezana je s hotelskim lancem CR7 i društvenim medijima.

Posted by on 2020-06-06. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login