Rukopis “120 dana Sodome” vratio se kući

120 dana SodomeRukopis paklenog djela “120 dana Sodome”, koje je Marquis de Sade pisao u zatvoru Bastille 1785. godine, vratio se u Pariz na 200. godišnjicu autorove smrti nakon burne povijesti u kojoj je bio skrivan, ukraden, prodavan, predmet spora na francuskom i švicarskom sudu i otkupljen za sedam miliona eura.

Taj izvanredan rukopis ukraden je 1982. godine, o čemu je bio obaviješten Interpol. Za njega su se sporile dvije obitelji, da bi se konačno vratio u Pariz nakon zaista romanesknog putovanja, izjavio je njegov novi vlasnik Gerard Lheritier, predsjednik i utemeljitelj Aristophila, privatnog Muzeja pisama i rukopisa. Lheritier je platio sedam miliona eura za original rukopisa dopremljenog iz Ženeve i osiguranog na 12 miliona eura.

Napisan na kolutu papira, roman “120 dana Sodome” katalog je spolnih perverzija i nečuvenog nasilja, koji je Marquis de Sade krišom pisao u zatvoru.

Strahujući da bi mu djelo moglo biti oduzeto, de Sade je 1785. godine kopirao svoje zabilješke minijaturnim, stisnutim rukopisom na obje strane koluta papira, duge 12 metara i sastavljene od listova širokih 11,5 centimetara. Njihove je krajeve slijepio, a rukopis skrivao u zidu svoje ćelije.

U noći sa 03. na 04. juli 1789. godine, de Sade je prebačen u hospicij Charenton. Sa sobom nije ponio rukopis, zbog čega je žalio do kraja života.

Međutim, rukopis je pronađen prilikom rušenja Bastille i prodan markizu de Villeneuve-Trans. Čuvala su ga tri naraštaja te obitelji. Krajem 19. stoljeća bio je prodan berlinskom psihijatru Iwanu Blochu, koji je 1906. godine objavio verziju s brojnim pogreškama.

Godine 1929. Charles i Marie-Laure de Noailles, koja je bila nasljednica de Sadeove obitelji, otkupila je rukopis i objavila ga u ograničenoj nakladi kako bi izbjegla cenzuru.

Rukopis je zatim ukraden 1982. godine i prodan švicarskom kolekcionaru.

Uslijedila je pravna bitka. Francuski sud odlučio je da rukopis treba biti vraćen obitelji Noailles. Švicarski sud, pak, smatrao je da rukopis pripada Gerardu Nordmannu, koji ga je kupio legalno i u dobroj vjeri za 300.000 franaka – oko 50.000 eura.

Kada je kolekcionar umro, Gerard Lheritier isplatio je sedam miliona eura njegovoj obitelji i tako postao zakoniti vlasnik rukopisa.

Rukopis je izvrsno očuvan i bit će javnosti predstavljen od septembra.

Posted by on 2014-04-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login