Rumunski premijer traži javnu raspravu, protesti nastavljeni

Rumunija, protesti

Rumunija, protesti

Nakon što je rumunska vlada povukla spornu uredbu kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije, premijer Sorin Grindeanu pozvao je danas ministra pravde da pripremi nacrt zakona koji će biti poslat u parlament, javio je AP.

Grindeanu je pozvao Ministarstvo pravde da u najkraćem mogućem roku pokrene javne rasprave sa svim političkim partijama i predstavnicima civilnog društva o spornim elementima povučene uredbe, koja je izazvala masovne proteste širom zemlje, prenijela je rumunska agencija Agerpres.

Objava o njenom povlačenju, međutim, nije zaustavila demonstrante da se i danas, šesti dan zaredom, okupe kako bi poručili Grindeanuu i njegovoj ljevič0arskoj vladi da su na “tankom ledu” i da korupcija mora biti iskorijenjena.

– Nadam se da je ovo pravo ukidanje. Držaćemo ih na oku – rekao je jedan od učesnika protesta Danijel (35).

AFP prenosi da se na trgu u rumunskoj prijestolnici moglo videti oko hiljadu ljudi do podneva, a da se očekuje da će se taj broj povećati kada u Bukurešt stignu autobusi iz drugih mjesta.

Rumunska vlada povukla je ranije danas spornu uredbu kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije i zbog koje su danima protestovali građani širom zemlje. Odluka o povlačenju uredbe donesena je na hitnoj sjednici vlade.

Premijer Rumunije Sorin Grindeanu je u subotu, najavljujujući takvu odluku, rekao da će povući uredbu jer ne želi da “dijeli Rumuniju”.

“Ne želim podjele. Rumunija ne može da bude prepolovljena. Rumunija sada izgleda kao da je podijeljena na dva dijela, a možda i više dijelova. Takva situacija je posljednje što želim – naglasio je on.

Iduće sedmice, kako je ranije bilo najavljeno, o zakonitosti uredbe trebalo bi da se izjasni i Ustavni sud.

Demonstranti su bili gnjevni jer smatraju da je ta sporna mjera prijetila da uruši sve napore države u borbi protiv korupcije i korumpiranih zvaničnika.

Premijer Grindeanu je ocijenio da nisu svi argumenti u prilog ovoj uredbi dobro predstavljeni u javnosti, zbog čega je nastala “velika konfuzija, a bilo je puno iskrivljenog tumačenja”.

Za to će, kako je naveo, ministarstvo i ministar pravosuđa snositi i snose svu odgovornost.

Kao jedno od obrazloženja za donošenje te uredbe ranije je bilo navedeno i rasterećenje prenatrpanih rumunskih zatvora.

Uprkos najavi povlačenja uredbe, demonstranti su i u subotu uveče na ulicama Bukurešta i drugih rumunskih gradova nastavili proteste. Oni su uzvikivali parole “Ostavka, ostavka” i mahali rumunskim zastavama.

Vlada socijaldemokrate Sorina Grindeanua je na vlasti manje od mjesec dana i iznenada je usvojila uredbu koja dekriminalizuje neke slučajeve zloupotrebe vlasti, tako da kažnjivi zatvorom postaju samo prekršaji u kojima je šteta veća od 44.000 eura.

Rumunija je, kako navodi Reuters, jedna od evropskih država s najvećim stepenom korupcije u državnoj administraciji i mnogim oblastima javnog života pri čemu su tužioci naveli da postoji oko 2.000 slučajeva zloupotrebe vlasti s ukupnom štetom od milijardu eura nanesenom u protekle tri godine.

Posted by on 2017-02-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login