Rusi će za Svjetsko fudbalsko prvenstvo potrošiti 15,5 milijardi eura

Moskva

Moskva

Ruski dnevnik “Vedomosti” piše da će Rusija potrošiti više od 100 milijardi rubalja, odnosno oko 2,3 milijarde eura, za izgradnju sedam stadiona, od ukupno njih 12 na kojima će se igrati utakmice Svjetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine.

Također, Rusija će potrošiti ukupno 15,5 milijardi eura za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine, što je gotovo dvostruko veći proračun od onoga kojeg je 2010. godine najavio tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin.

Ruska vlada je angažovala javnu kompaniju “Sport Engineering” za izgradnju novih stadiona u Volgograda, Nižni-Novgorodu, Samaru, Saransku, Kaliningradu, Rostovu na Donu, te za rekonstrukciju stadiona u Jekaterinburgu.

Svi stadioni na kojim će se igrati utakmice Mundijela 2018. godine će imati kapacitet od 45.000 mjesta. Također, pet drugih stadiona za SP nalaze se u Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju i Kazanu i neki od njih su već spremni za veliku fudbalsku smotru.

Prema pisanju ruskih medija, stadion Lužniki u Moskvi, na kojem će se igrati prva utakmica prvenstva i finale, bit će rekonstruiran u narednom periodu. Osim za stadione, ekonomska ulaganja su predviđena za izgradnju zračnih luka i hotela, kao i za poboljšanje saobraćajne infrastrukture.

Posted by on 2013-08-25. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login