Rusi ne odustaju od ljetovanja u Crnoj Gori

Crna Gora, turizamRuski turistički operatori ne namjeravaju da obustave saradnju s partnerima iz Crne Gore, bez obzira na preporuku portparolke Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove, piše danas ruski portal Meduza.

“Ugovori sa stranim partnerima se zaključuju mnogo prije otvaranja sezone, i do sada nismo imali razloga da ih raskidamo”, rekla je tom portalu šefica kompanije PAKS za saradnju sa Crnom Gorom Galina Maksimova.

Po njenim riječima, kompanija će morati da raskine ugovore samo ako dobije naređenje Ministarstva vanjskih poslova ili Rosturizma, prenosi B92.

“Ljudi gledaju novosti, zovu kompaniju i pitaju da li ih zaista u regionu može očekivati opasnost. Ali, to su samo pitanja, niko još nije otkazao nijedan aranžman”, rekla je Maksimova.

Meduza piše da tu informaciju potvrđuju i u kompaniji “Vand”.

“Kolega se upravo odmara u Crnoj Gori i saopćava da ni o kakvom lošem odnosu prema Rusima nema ni riječi. Nećemo raskidati ugovore s crnogorskim kolegama, čak suprotno tome, ove godine tamo imamo i nove partnere”, rekla je Meduzi Ljudmila Meljnik, zadužena za Crnu Ggoru u toj kompaniji.

Portparolka Ruskog saveza turističke industrije Irina Tjurina rekla je portalu da upozoravajuće izjave predstavnika ruskih vlasti imaju “isključivo politički karakter”.

Meduza podsjeća da je Zaharova 20. aprila izjavila da u Crnoj Gori postoji “eksplozija antiruske histerije”, i upozorila da su moguća hapšenja ruskih državljana i njihovo izručivanje “trećim državama”.

U skladu sa ruskim zakonima, izjava Zaharove nema nikakvu pravnu snagu i nije obavezujuća za turističke firme.

Osnova za zabranu može biti samo zvanično saopćenje Ministarstva vanjskih poslova ili Rosturizma da u nekom regionu postoji opasnost po sigurnost, život i zdravlje državljana Rusije, rekla je portalu Ana Gladun, iz Pravnog odbora Ruskog saveza turističke industrije.

“Meduza” podsjeća da su se u posljednjih mjesec i po u nekoliko ruskih medija pojavili napisi o tome da Crna Gora nije sigurna za Ruse.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je 23. marta izjavio da će Crna Gora zbog ulaska u NATO žrtvovati svoje ekonomske odnose sa Rusijom.

Posted by on 2017-05-06. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login