Rusi šalju turiste u svemir

Ruska svemirska agencija će uskoro početi da prevozi turiste na Međunarodnu svemirsku stanicu, i na taj način će nadoknaditi novac koji će izgubiti kada NASA prestane da finansira prijevoz svojih astronauta.

svemir, planeta, zemlja, earth

Planeta Zemlja

Rusi su i ranije imali ovakve “turističke” ture do svemirske stanice- u periodu između 2001. i 2009. godine- ali su prekinuli taj program kada su Međunarodna svemirska stanica i NASA proširile svoju ekipu, pa je bilo potrebno više mjesta za astronaute.

Međutim, program će ponovo biti pokrenut kako bi se nadoknadili gubici jer NASA više neće svoje astronaute slati u svemir putem ruskih raketa već putem američkih privatno razvijenih letjelica, prenosi B92.

Ugovor koji NASA ima sa Rusijom i koji vrijedi 76 miliona dolara, ističe krajem 2017. godine, a iako će on možda i biti obnovljen, Rusi ne očekuju da će dugo trajati.

Izjava Energetske svemirske korporacije glasi: “Roskosmos i NASA će možda 2018. godine potpisati sporazum o transportu astronauta”.

To će možda biti i posljednji sporazum u nizu jer NASA planira da završi testiranje novih letjelica koje proizvodi Boing 2018.

Posted by on 2015-03-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login