Rusija i SAD postigle dogovor o Siriji!

 John Kerry,  Sergej Lavrov

John Kerry i Sergej Lavrov

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija postigle su dogovor o kontroli sirijskog hemijskog oružja, izjavio je danas američki državni sekretar John Kerry.

On je nakon sastanka sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim, istakao da svijet sada očekuje da će režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ispuniti svoje obećanje. Kerry je ovo izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije.

Kerry je, također, istakao da se postignuti dogovor sadrži plan od šest tačaka prema kojem je predviđeno nadgledanje hemijskog oružja u Siriji od strane međunarodnih stručnjaka, te uništenje istog. Inspektori bi na teren trebali izaći do novembra ove godine, a Sirija u toku naredne sedmice treba dostaviti sve informacije o oružju.

Inače, Kerry i Lavrov su postigli sinoć napredak u razgovorima o eliminisanju sirijskog hemijskog oružja.

Neimenovani američki zvaničnik je također istakao da su Kerry i Lavrov tokom sastanka u Genevi postigli napredak oko usvajanja dogovora o obimu zaliha hemijskog oružja u Siriji.

Posted by on 2013-09-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login