Rusija mora da preusmjeri isporuke plina u Aziju

Plinovod

Plinovod

Oštra konkurencija i pad cijena u Evropi primoraće Rusiju da poveća isporuke plina na azijsko tržište, smatraju eksperti konsalting kompanije “Wood Mackenzie”. Cijene plina na evropskom tržištu ostaće na niskom nivou do druge polovine decenije zbog viška ponude i sve niže tražnje, ukazali su analitičari te kompanije.

– Iako će se međusobna zavisnosti Evrope i Rusije održati, Evropa više od drugih trpi zbog viška ponude plina u svijetu, rekao je potpredsjednik kompanije za istraživanja na sektoru energetike Tim Lambert.

On je naglasio da je azijsko tržište u perspektivi veoma privlačno za Rusiju, jer joj omogućava diversifikaciju isporuka i prodaju plina iz istočnog Sibira.

Potpredsjednik Upravnog odbora “Gazproma” Aleksej Medvedev je za Reuters izjavio da koncern planira početak isporuka za Kinu 2015. godine.

Ruski holding je ove godine pristao da djelimično revidira sistem dugoročnog formiranja cijena i primjenjuje spot cijene u ugovorima s evropskim klijentima.

Evropa može da smanji kupovinu ruskog plina krajem decenije i zbog povećanog uvoza tečnog prirodnog plina (LPG) i plina koji se transportuje cijevovodima iz sjeverne Afrike i centralne Azije, smatraju analitičari.

– Planovi ruskog holdinga za razvoj poslovanja u sjevernoj Americi, zasnovani na isporukama tečnog plina, nailaze na ozbiljne prepreke, navodi u izvještaju „Wood Mackenzie“, objašanjavajući da cijene u dugoročnoj perspektivi teško da mogu da opravdaju skupe projekte za njegovu proizvodnju, kao što su Shtokman i Jamal.

Kompanija za razradu gigantskog ruskog nalazišta Shtokman u Barencovom moru – „Shtokman Development” je odlučila da odgodi početak eksploatacije do 2016.- 2017. godine.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login