Rusija odbacuje vojnu intervenciju u Siriji

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da njegova zemlja odbacuje vojnu intervenciju u Siriji, dodajući kako se Rusija nada da će se izbjeći predlaganje vojne intervencije u Siriji na predstojećem sastanku grupe “Prijatelji Sirije” u Istanbulu.

Mi ne pokušavamo promjeniti režim. Mi ne podržavamo takve akcije, nego novi dijalog između režima i opozicije – izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

Upozorio je da će se sirijska tragedija nastaviti, masakri će se nastaviti i El-Kaida će izbiti na površinu ako dođe do vojne intervencije.

Govoreći o predstojećem sastanku Prijatelja Sirije koji će biti održan 20. aprila u Istanbulu, Lavrov je kazao da njegova zemlja nije članica te grupe i izrazio je sumnje u njene istinske namjere.

Grupa Prijatelji Sirije podržava sirijsku opoziciju. Neki članovi sirijske opozicije nazvani su zastupnicima sirijskog naroda, ali to je u suprotnosti s međunarodnim pravom – kazao je Lavrov.

Istaknuo je da, ako se u budućnosti desi vojna intervencija u Siriji, šansa za dijalogom bit će izgubljena, ponavljajući da će se pojaviti El-Kaida kao ključni akter a pojačat će se teroritičke aktivnosti širom Sirije.

Posted by on 2013-04-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login