Rusija ove godine neće prenositi Evroviziju

Eurovizija, 2017

Eurovizija, 2017

Ruska državna televizija “Prvi kanal” saopštila je da neće prenositi ovogodišnje takmičenje za Pjesmu Eurovizije pošto je Ukrajina, koja je ove godine domaćin tog muzičkog takmičenja, zabranila dolazak ruske takmičarke.

Ukrajinska služba bezbjednosti je sredinom marta zabranila ulazak Juliji Samojlovoj, predstavnici Rusije na ovogodišnjem takmičenju za Pjesmu Eurovizije.

Razlog je što je Samojlova ranije nastupala na Krimu koji je Rusija pripojila, a pjevačica pritom nije tamo otišla preko zvanične ukrajinske granice. Po ukrajinskom zakonu, to vlastima omogućava da joj zabrane ulazak u Ukrajinu.

U saopštenju ruskog “Prvog kanala” piše da je odluka o otkazivanju prijenosa donijeta pošto je organizator takmičenja, Evropska unija za radiodifuziju (EBU) navela da nije uspjela da postigne rješenje spora Rusije i Ukrajine.

Spikerka je u programu te ruske televizije u četvrtak naveče pročitala saopštenje u kojem je ocijenjeno da je stav Ukrajine “neosnovan” i da “predstavlja pokušaj politizacije tog takmičenja”.

EBU je ranije predložila da Samojlova pjeva u Rusiji, a da se to uživo prenosi satelitskom vezom tokom takmičenja u Ukrajini, ali je “Prvi kanal” odbacio tu ideju.

Posted by on 2017-04-14. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login