Rusija zabranila uvoz voća i povrća iz Poljske

Moskva

Moskva

Rusija je objavila u srijedu zabranu uvoza voća i povrća iz Poljske i saopćila je da bi mogla proširiti tu zabranu na ostatak Evropske unije, u očiglednoj osvetničkoj mjeri za nove zapadne sankcije zbog ukrajinske krize, koje su joj nametnute dan ranije.

Moskva, koja kupuje voće i povrće iz EU u vrijednosti dvije milijarde eura godišnje i daleko je najveće tržište za plasman tih proizvoda, tvrdi da je zabrana uvedena iz sanitarnih razloga, prenosi Reuters.

Poljski uzgajivači voća i povrća tvrde da je zabrana politička, iako Rusija to negira. Moskva je često kritikovana u prošlosti da koristi sanitarne inspekcije kako bi ograničila trgovinu sa zemljama s kojima je u političkom sporu. EU je saopćila da proučava rusku objavu, nazivajući je iznanađujućom.

Zabrana je uslijedila dan nakon što su Evropska unija i Sjedinjene Države uvele prve sankcije koje pogađaju široke sektore ruske ekonomije, ograničavajući prodaju opreme za naftnu i vojnu industriju i ograničavajući pristup bankama pod državnom kontrolom zapadnim tržištima kapitala.

Moskva negira zapadne optužbe da naoružava i podržava pobunjenike koji se bore protiv ujkrajinskih snaga na istoku zemlje. Ruski zvaničnici osudili su jučerašnje sankcije.

Pritisak za uvođenjem sankcija drastično je porastao na Zapadu nakon 17. jula, kada je avion malezijske avikompanije oboren iznad pobunjeničke teritorije, iz kako Washington i Bruxelles vjeruju, rakete zemlja-zrak nabavljene iz Rusije.

Sudeći po brojkama Evropske komisije, EU je prodala Rusiji voća u vrijednosti 1,2 milijarde eura i povrća u vrijednosti 886 miliona eura, što čini 28 posto ukupnog izvoza voća iz EU i 21,5 posto izvoza povrća. Za neke članice EU, među kojima je Poljska, ti postotci čak su i viši.

Uvodeći prva ograničenja Poljskoj, koja je bila članica sovjetskog bloka do prije više od dvije decenije, Moskva sankcionira jednu od članica EU koje su najveći zagovornici oštrijih sankcija protiv Rusije zbog njene podrške pobunjenicima u istočnoj Ukrajini.

Ruska veterinarska i fitosanitarna nadzorna služba (VPSS) ograničit će uvoz voća i povrća iz Poljske od 1. augusta “zbog kršenja cerifikacije i verifikacije karantinskih proizvoda”, saopćio je portparol VPSS-a Aleksej Aleksinko.

On je izjavio da je potez dio plana VPSS-a da ograniči izvoz određenih vrsta voća i povrća iz kompletne EU. Iz VPSS-a je saopćeno da će se odlučiti o sudbini kompletnog izvoza voća i povrća iz EU u Rusiju za sedmicu ili dvije.

Posted by on 2014-07-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login