Ruska Silikonska dolina na Krimu do 2020.

računari

računari

Rusija planira pokrenuti rad vlastite verzije Silikonske doline na Krimu do 2020. godine, čije će kompanije, kako se očekuje, za pet godina imati ukupne prihode iznad jedne milijarde američkih dolara, prenose agencije.

Projekat, pod nazivom Digitalna dolina Krima, predstavljen na upravo završenom ekonomskom formu na Jalti i obuhvata razvoj u oblasti specijaliziranog za masovnu hi-tech proizvodnju.

„Kumulativni prihodi poduzeća koja budu poslovala u Digitalnoj dolini dostići će do 2020. godine 60 milijardi rubalja (1,2 milijarde dolara) i bit će otvoreno 17.000 radnih mjesta za visoko kvalificirane kadrove“, izjavio je sekretar radne grupe za taj projekat, Evgenij Babajan, prenosi agencija Tas.

„To će imati utjecaj na cijelu Rusiju, Krim će postati centar rasta“, dodao je on.

Učestvuju brojni stručnjaci

Glavni naučni i tehnički centri će raditi na državnim univerzitetima Krima i Sevastopolja, precizirao je Babajan.

Jedan broj ruskih federalnih agencija, uključujući Rosteh, Rostelekom i Glonas, već su se priključili projektu.

Projekat ima za cilj da okupi stručnjake ne samo iz Rusije, već i iz drugih država, uključujući i Ukrajinu, rekao je zamjenik ministra za Krim, Andrej Sokolov, prenosi Russia Today.

„Sankcije neće predstavljati problem, jer države koje su ih nametnule neće koristiti ove proizvode“, kazao je Sokolov, dodajući da Krim želi dobrodošlicu svim investitorima, uključujući i europske kompanije.

„Radimo sa kineskim, korejskim i južnoafričkim investitorima. Stručnjaci iz IT sektora iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država također pokazuju interes. Oni se ne eksponiraju, ali prave planove“, dodao je.

Odabrana lokacija

Europska unija i SAD uvele su prošlog ljeta sankcije Ruskoj Federaciji pošto se Krim, shodno rezultatima referenduma održanog na tom poluostrvu, vratio u sastav Rusije. Zapadne države su zabranile svojim privrednicima da investiraju u privredu Krima, da tamo kupuju nekretnine i razvijaju infrastrukturu te regije. Ove restrikcije obuhvatile su i izvoz robe i tehnologija.

Vlasti na Krimu su saopćile da su već izabrale prostor od 57 hektara, u blizini grada Simferopolja, gdje će biti smještena buduća Digitalna dolina.

„To će biti prostor u blizini aerodroma, pošto je mobilnost od suštinskog značaja za svakog stručnjaka“, izjavio je krimski ministar unutrašnjih poslova, informacija i komunikacija Dmitrij Polonski.

Glasnogovornica Vijeća Federacije, Valentina Matvijenko, predložila je u martu osnivanje platforme za visokotehnološki razvoj na Krimu. Ideja za osnivanje pandana američkoj Silikonskoj dolini inicijalno je potekla od šefa Republike Krim, Sergeja Aksenova, u septembru prošle godine.

Posted by on 2015-04-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login