Posao: S kim je dobro biti dobar?

posao, karijera

posao, karijera

Svako ima kontakte koji mu mogu pomoći napredovati u karijeri i trebao bi ih iskoristiti.

Gledajući ljude koji preko noći uspijevaju zbog rođaka na visokom položaju, možda i ne želite iskoristiti veze koje imate jer ne želite biti poput njih. Ponekad ni najbolje prijatelje nećete pitati za pomoć jer smatrate to kao iskorištavanje prijateljstva. Morate prestati „veze“ doživljavati na crno bijeli način. Prijatelji i poznanici su tu da pomognu jedni drugima. Ponekad ćete morati i svjesno kreirati veze, to nije ništa loše, sve dok imate granicu i družite se s ljudima koji vam karakterno odgovaraju i niste „ulizica“.

1 – MENTOR IZ SUSJEDNOG ODJELA

Dobar mentor je osoba koju cijenite, s kojom možete normalno razgovarati, s kojom vam je ugodno u društvu i koja se slaže s vama u pogledu na posao. Što ima više iskustva to bolje. Npr. ako ste interni konzultant u poduzeću, dobro bi bilo družiti se s iskusnijom osobom iz marketinškog odjela.

Iz dobrog odnosa s njim ćete izvući mnoge koristi. On će vam pomoći kvalitetnije obavljati trenutni posao, a može odigrati i ključnu ulogu u vašem unapređenju. Ako radite za veliku korporaciju teško je biti primijećen, stoga recite svom mentoru što ste do sada postigli, razgovarajte o ranijim radnim mjestima i iskustvu. Kroz interakciju s mentorom i njegovim odjelom, ne samo da ćete imati osobnu korist, nego će i vaši odjeli više surađivati i biti učinkovitiji. Na taj način će vas primijetiti lideri u oba odjela.

2 – PREDSJEDNIK UDRUŽENJA

Aktivno se uključite. Potražite one koje tačno odgovaraju vašem profesionalnom usmjerenju, a ako ne postoje uključite se u komore. Predsjednici takvih organizacija obično su vrlo cijenjene i utjecajne osobe. Preko njega možete steći mnoga znanja o vašoj struci i upoznati kolege iz konkurentskih poduzeća.  Ako ne možete doći do predsjednika družite se s drugim visoko pozicioniranim pojedincima tog udruženja.

Za početak proučite koje udruge najbolje odgovaraju vašim interesima i odlučite koje seminare želite pohađati i kada. Ako je vaš cilj upoznati ljude iz struke razmislite kako to postići.  Ako se sprijateljite s predsjednikom on će vam dati vrlo dobre i iskoristive ideje vezane uz posao, a u krajnjoj liniji upoznat će vas s drugim bitnim osobama za vašu karijeru.

3 – NOVI ZAPOSLENICI U VAŠEM ODJELU

Možda se čini da ćete se na ovaj način spustiti stepenicu niže, ali druženje s niže rangiranim kolegama pomoći će vam da napredujete. Njima ćete postati mentor, a učenje drugih tjera vas da stalno propitujete svoje znanje i omogućuje novi pristup poslu.

Neka učenje i podučavanje postanu redoviti dijelovi vaše poslovne rutine. Dopustite drugima da uče nova znanja, organizirajte seminare… Iznenadit ćete se koliko toga još uvijek ne znate.

4 – ZAPOSLENICI IZ DRUGIH ODJELA U VAŠEM PODUZEĆU

Osim od mentora u susjednom odjelu, pronađite „srodne duše“ i u ostalim odjelima poduzeća, nevažno jesu li istog, nižeg ili višeg ranga. Najbolje se družiti s onima koji su već dugo u poduzeću jer vam oni mogu dati najbolje savjete. Važno je što osobe iz drugih odjela misle o vama i vašim kolegama.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login