SAD – Dogovoren budžet, nema novca za izgradnju zida na granici s Meksikom

Kongres SAD

Kongres SAD

Članovi američkog Kongresa postigli su dogovor o budžetu do kraja septembra, ali neće sadržavati novac za finansiranje izgradnje zida na granici s Meksikom, saopćeno je u nedjelju navečer.

Dogovor koji će podržati republikanci i demokrati previđa povećanje sredstava za vojsku i odbranu, ali prijedlog predsjednika Donalda Trumpa za izgradnju zida nije dobio podršku.

Američki budžet će iznositi oko jednog triliona dolara, a ovim dogovorom je izbjegnuta blokada finansiranja inistitucija. Kongres je već ranije usvojio odluku o privremenom finansiranju, ali samo do postizanja dogovora. Narednih dana se očekuju glasanje u Kongresu.

Novi budžet Trumpu donosi 12,5 milijardi dolara više za odbranu i oko milijardu i po američkih dolara za sigurnost granica.

Prijedlozi Bijele kuće da se ukinu programi poput finansiranja medicinskih instraživanja i grantova za razvoj zajednica odbijeni su.

Posted by on 2017-05-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login