SAD i Izrael izgubili pravo glasanja u UNESCO-u

UNESCO

UNESCO

Sjedinjene Američke Države i Izreal izgubili su u petak pravo glasanja u UNESCO-u, dvije godine nakon što su prestali da daju financijski doprinos organizaciji jer je u nju primljena Palestina, izjavio je jedan izvor iz UN-ove agencije.

– Ni jedna ni druga zemlja nisu danas prezentirale dokumentaciju neophodnu kako ne bi izgubile pravo glasanja – kazao je izvor koji je želio ostati anoniman.

Ove dvije zemlje su prestale da uplaćuju doprinos poslije 31. oktobra 2011. godine, kada je Palestina primljena u UNESCO kao 195. članica.

Povlačenje SAD-a je izazvalo veliku financijsku krizu u organizaciji pa je morala smanjiti svoj budžet za 22 posto, sa 653 na 507 miliona dolara.

Da bi se održao ovaj budžet, oko 300 osoba bi moglo izgubiti posao. UN-ova agencija je 2012. godine zapošljavala 1.200 osoba u svom sjedištu u Parizu, a 900 u cijelom svijetu.

Uprkos poteškoćama, generalna direktorica UNESCO-a Bugarka Irina Bokova, koja je uspjela da prikupi 75 miliona dolara kako bi se suočila s krizom, ponovo je izabrana početkom oktobra.

– Lista zemalja koje više neće imati pravo da glasaju bit će objavljena u subotu na plenarnoj sjednici – precizirao je isti izvor iz UNESCO-a.

Posted by on 2013-11-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login