SAD: Najveći pad industrijske proizvodnje od Drugog svjetskog rata

Američka industrija se urušila u martu nakon što je pandemija opustošila ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država. Ukupna industrijska proizvodnja zabilježila je najveći pad od kada su se SAD demobilisale nakon Drugog svjetskog rata.

industrija

Federalne rezerve SAD-a saopštile su da je proizvodnja pala 6,3 posto prošlog mjeseca, predvođena padom proizvodnje u autoindustriji, koja je u potpunosti zatvorena. Ukupno gledano, industrijska proizvodnja, koja uključuje fabrike, komunalije i rudnike, pala je za 5,4 posto. To je najveći pad od 1946. godine i daleko gori od onoga što su očekivali ekonomisti.

Proizvodnja automobila i auto dijelova bila je u slobodnom padu, te su se zaustavili na 28 posto.

Zabrane i ograničenja putovanja, koji su uvedeni u borbi protiv COVID-19 doveli su do gotovo potpunog zaustavljanja ekonomske aktivnosti. Proizvodnja je pala za 3,9 posto u komunalnim kompanijama i dva odsto u rudnicima jer je eksploatacija nafte i plina opala, rekli su iz Federalnih rezervi.

Posted by on 2020-04-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login