SAD šalje poslanika kao izvinjenje Gadafiju!

Muhamed Gadafi

Muhamed Gadafi

Nakon što je Libija zaprijetila SAD-u da će zbog “uvrede” glasnogovornika američkog State Departmenta njenom vođi Muamaru Gadafiju “trpjeti odnos” između dviju zemalja, SAD je objavio da šalje poslanika u tu sjevernoafričku zemlju da izgladi spor.

Glasnogovornik State Departmenta Phillip J. Crowley ismijao je, naime, nedavno Gadafija zbog njegova poziva na džihad protiv Švicarske, što se nije svidjelo kritikama (na svoj račun) nesklonom libijskom pukovniku, navodi Jutarnji.

Amerika je izrazila žaljenje zbog komentara koji su poljuljali odnos sa važnim gospodarskim partnerom i naftom vrlo bogatom zemljom. Ti su odnosi ponovo uspostavljeni prije sedam godina, kad je Libija izašla iz međunarodne izolacije javno se odrekavši svojih nuklearnih ambicija. Crowley se sastao sa libijskim ambasadorom u SAD-u kako bi popravio štetu pa je izjavio da žali što su njegovi komentari izazvali problem.

Lako zapaljivi Gadafi zadovoljštinu će dobiti i posjetom Jeffreyja Feltmana, pomoćnika američke državne tajnice Hillary Clinton, koji uskoro stiže u svrhu “bilateralnih konzultacija” u Tripoli.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login