Safet Sušić: Naš cilj mora biti plasman u drugi krug SP-a

Safet Sušić

Safet Sušić

Okupljanjem nogometaša u hotelu Hercegovina na Ilidži počele su pripreme reprezentacije Bosne i Hercegovine za svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Na prvoj prozivci bi se trebalo pojaviti 15 nogometaša. Posljednji bi trebao da se priključi Senad Lulić, koji sa Laziom igra ovog vikenda meč posljednjeg kola Serije A.

“Svi igrači koji imaju utakmice sljedećeg vikenda doći će kasnije. Danas se očekuje oko 15-tak igrača, a bićemo kompletni 21. maja, kada dolazi i Lulić”, rekao je danas selektor reprezentacije BiH Safet Sušić.

Sušić se osvrnuo i na vremenske uvjete koji mogu uzrokovati promjenu planiranih treninga, saopćeno je putem zvaničnog portala NS BiH.

“Prvi trening planiran je za sutra u Hrasnici, ali nije isključeno da dođe do izmjena zbog posljednjih dešavanja u glavnom gradu BiH, odnosno poplava uzrokovanih obilnim padavinama. Vidjet ćemo od stanja terena koji imamo na raspolaganju. Za sutra nije predviđen trening na terenu, pa ću igrače vjerovatno odvesti na trčanje na Vrelo Bosne”, istaknuo je Sušić.

Selektor BiH je naglasio da će tokom priprema u Sarajevu od igrača zahtijevati da doziraju formu.

“Svi su spremni, ali većina je umorna. Neki igrači su odigrali 50 do 60 utakmica u sezoni. Onima kojima bude previše dozvolit ću da, ako je to potrebno ”zabušavaju”, dok ću tražiti više napora od onih kojima treba snage. Imam iskustvo sa dva SP-a, doduše ne kao selektor nego kao igrač i znam da je u ovih mjesec dana najvažnije da se ekipa osvježi i trenira normalno”, objasnio je Sušić.

Dodao je da će reprezentacija BiH u Brazilu pokušati pokazati da se nije slučajno našla na smotri najboljih timova svijeta.

– Bez obzira što niko od nas ne traži da prođemo prvi krug i da se nađemo među 16 najboljih reprezentacija to mora biti naš cilj. Vjerujem da to možemo ostvariti jer Nigerija i Iran nisu bolji timovi – zaključio je Sušić.

U glavnom gradu BiH nogometaši će boraviti do 27. maja kada je planiran odlazak u SAD na drugi dio priprema. Jedini pripremni meč tokom prvog dijela priprema nogometaši BiH odigrat će 22. maja u Gradačcu protiv mlade reprezentacije BiH.

Do početka SP-a, bh. igrači u SAD-u odigrat će dva pripremna meča, s Obalom Slonovače 30. maja u St. Louisu te Meksikom 3. juna u Chicagu.

Posljednju provjeru imat će u Brazilu 9. juna kada igraju s mladim timom Santosa.

Posted by on 2014-05-16. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login