Sajam pčelarstva i pčelarske opreme počinje 11. septembra

Sajam pčelarstva

Sajam pčelarstva

Sajam pčelarstva i pčelarske opreme ‘BeeFest 2013’ bit će održan od 11. do 15. septembra na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, a najavljeno je učešće oko 70 izlagača iz BiH i zemalja regiona.

‘Tema ovogodišnjeg festivala je saradnja pčelara i voćara. Med kao poklon je također jedna od tema na koju se fokusiramo već nekoliko godina. Na osnovu istraživanja koje je realizovano uz pomoć USAID/Sida FARMA projekta, 2012. godine, došli smo do rezultata da oko 97 posto ispitanika smatra da je med dobar poklon. Med su na poklon više primale žene’ – kazala je ispred Direkcije Bee festa Samira Katica Arnautović.

S obzirom na predstojeće zimske praznike, organizatori festivala pozivaju građane Sarajeva da kupe med i obraduju svoje najmilije zdravim i kvalitetnim proizvodima.

I ove godine u ‘Medenom ćošetu’, koje će biti realizovano u saradnji sa Srednjom poljoprivrednom školom Sarajevo, bit će promovirano medno bogatstvo i raznolikost BiH.

Posjetioci će imati priliku da degustiraju razne vrste meda i nauče nešto više o njihovim koristima.

Posebna pažnja bit će posvećena medu od heljde, kestena, vrijeska i mandarine, kao novijim vrstama meda na bh. tržištu.

Za pet dana sajma organizatori su pripremili i druge programe, poput dana organskog meda ili inicijative da se med uvede u ishranu predškolske i školske djece.

Tradicionalno se organizuju i takmičenja školske djece za literarne i likovne radove na temu ‘Med je cool’, saopćili su organizatori.

Posted by on 2013-09-02. Filed under Ekonomija, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login