Samarkand: Drevni grad neopisive ljepote

Samarkand

Samarkand

Samarkand, kako mnogi posjetioci tvrde: grad neopisive ljepote, smješten je u dolini rijeke Zarafshan i drugi je po veličini grad u Uzbekistanu.

Istorija ovog grada jednako je fascinantna kao i sam njegov izgled. Star je kao Babilon ili Rim, a kroz njega su prošli mnogi osvajači, od Aleksandra Velikog, Arapskih osvajča, Džingis-kana pa sve do Tamerlana (Timura).

Grad se nekada nalazio tačno na pola Puta svile, između Kine i Zapada, te je u srednjem vijeku postao središte islamske kulture i znanosti. od 14. vijeka je bio prijestolnicom Mongolskog Carstva Timura Velikog i u njemu se nalaze brojne građevine iz tog vremena kao što su Timurov mauzolej Gur Emir i džamija Bibi Hanum u starom dijelu grada (Registan). Zbog toga je upisan na na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2001. godine.

U gradu se pored dobro očuvanog Starog grada s džamijama, medresama i mauzolejima, nalazi i sveučilište, uzbečko i rusko kazalište te muzej uzbečke kulture i umjetnosti.

Posted by on 2014-04-14. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login