Samo 2% nezaposlenih u BiH ima pomoć države

nezaposlenostSamo 2 posto nezaposlenih u Bosni i Hercegovini dobija neku vrstu pomoći od države, objavila je Međunarodna organizacaija za rad (ILO). To je daleko najmanji procenat od svih evropskih država, a spada među najniže procente u svijetu.

Ova organizacija je juče objavila podatke o tome koliko udio nezaposlenih u državama dobija pomoć od institucija, a na osnovu podataka koji su prikupljeni višegodišnjom analizom.

Prema tim podacima iz Istraživanja radničkih i socijalnih prava u svijetu za 2014. i 2015. godinu, samo mali procent, tačno dva posto, nezaposlenih ima benefite i pomoć od države, i to se odnosi uglavnom na zdravstveno osiguranje.

Nezvanična stopa nezaposlenosti u BiH je viša od 40 posto, a i zvanična, više od 28 posto je, također, najveća u Evropi.

Prema istim podacima ILO, u Srbiji šest posto nezaposlenih ima pomoć, u Hrvatskoj 20 posto, a u Albaniji oko sedam posto.Ča 35 posto nezaposlenih u Crnoj Gori ima državnu pomoć. Najveći procenat nezaposlenih koji imaju podršku je u Njemačkoj i to 88 posto.

Posted by on 2014-06-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login