Samo 30% napada na novinare riješeno u njihovu korist

Od početka 2019. godine do kraja oktobra, u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 48 napada na novinare, dok je u regionu taj broj mnogo veći. Stoga, cilj regionalnih novinarskih asocijacija jeste efikasnije procesuiranje napada, sprečavanje nekažnjivosti i mnogo efikasnija primjena standarda Savjeta Evrope u primjeni člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, izjavila je predsjednica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

novinari

Kako je rekla, BH novinari nisu zadovoljni praksom i primjenom postojećeg zakona o zaštiti novinara, ni kada je riječ o BiH, ali ni o susjednim državama.

Istakla je da je samo 30 odsto slučajeva riješeno u korist novinara, te da je problem i direktni pritisak od strane pravosuđa na novinare, naročito one koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Kako je rekla, napadači na novinare su uglavnom osobe koje imaju političku moć.

Inače, danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare. Ovaj dan je prilika da se ponovo ukaže na sve učestalije slučajeve ugrožavanja medijskih sloboda u kojima su novinari, nerijetko, žrtve pritisaka i otvorenih napada, uključujući i različite vrste krivičnih djela.

Napad na novinare je napad na slobodu izražavanja, slobodu medija i demokratske vrijednosti svakog društva, piše u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Udruženje/Udruga BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Sjeverne Makedonije.

Posted by on 2019-11-03. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login