Samo dvije firme iz BiH među 500 najboljih

firmaNa najnovijoj listi 500 najvećih kompanija Srednje Evrope, koju je objavila renomirana konsultantska kuća ‘Deloitte’, ove godine su se pozicionirale samo dvije firme iz BiH.

Prva je ‘Optima grupa’, koja se sa ostvarenih 638,9 miliona eura prihoda od prodaje u 2012. godini pozicionirala na 367. mjesto liste ‘500 najboljih’, a druga je ‘ASA Prevent Group’, koja je sa zabilježenim prihodom od 520,7 miliona eura zauzela 463. mjesto, pišu Nezavisne novine.

Zanimljivo je da jedine dvije rangirane kompanije iz BiH nisu u državnom vlasništvu.

Kada je u pitanju region, na listu 500 najvećih kompanija u Srednjoj Evropi iz tzv. Adria regije (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Slovenija) se plasirala  41 kompanija, što je jednako prošlogodišnjem broju.

Među državama regiona na ‘Deloitte’ listi je najveći broj firmi, čak 18, iz Slovenije.

Odmah iza Slovenije se sa 12 predstavnika na listi našla Hrvatska, dok je Srbija u odnosu na listu za 2011. godinu zabilježila pad sa 11 na osam izlistanih kompanija. Iz Makedonije se među ‘500 najboljih’ našla jedna firma.

Ni ove godine nije bilo značajnih promjena kada je u pitanjuu sam vrh ‘Deloitte’ liste najboljih pa su tako prve tri pozicije ponovno zauzele dvije  kompanije iz sektora energetike, poljski ‘PKN Orlen’ i mađarski MOL, dok se na trećoj poziciji našla češka ‘Škoda’.

Prihod od prodaje koji je u 2012. trebalo da bude ostvaren za uvrštavanje na listu iznosio je 483 miliona eura.

Posted by on 2013-09-05. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login