Samsung potisnuo Apple sa trona

Samsung Electronics

Samsung

Samsung Electronics je ponovo postao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona potisnuvši sa trona Apple.

Samsung Electronics je u prvom kvartalu ove godine ponovo postao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona potisnuvši sa trona Apple, prema rezultatima istraživanja koje je objavila konsultantska kuća Strategy Analytics.

Južnokorejska firma je isporučila 83,2 miliona pametnih telefona u svijetu, što je tržišni udio od 24 posto, prenosi Tanjug.

To je, ipak, manje od udjela koji je Samsung imao u prva tri mjeseca 2014. godine od 31 posto, ali dovoljno da istisne s prvog mjesta Apple, čiji je dio tržišnog kolača u posmatranom kvartalu tekuće godine iznosio 18 posto, prenosi Reuters.

Najveći prodavač

“Samsung se i dalje suočava s izazovima u Aziji i drugim mjestima, ali se njegov cjelokupan rezultat dovoljno stabilizirao da potisne Apple i zauzme mjesto najvećeg svjetskog prodavača pametnih telefona”, naveo je u saopštenju Neil Mawston, izvršni direktor Strategy Analyticsa.

Treće mjesto na listi najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona i dalje drži kineska kompanija Lenovo, koja je lani od Googlea kupila Motorolu i koja je u prvom kvartalu ove godine isporučila 18,8 miliona pametnih telefona.

To je manje od prošlogodišnjih 19,7 miliona jedinica, pa je udio Lenova na svjetskom tržištu pao sa 6,9 na 5,4 posto.

Sa tržišnim učešćem od pet posto slijedi kineski telekomunikacijski gigant Huawei, koji je u proteklom kvartalu prodao 17,3 miliona pametnih telefona. Lani je udio te privatne kompanije iznosio 4,7 posto.

Posted by on 2015-05-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login