Sanaderu odbijena žalba, ostaje u pritvoru

Ivo Sanader

Ivo Sanader

Odbijena je žalba bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera na jednomjesečan istražni zatvor koji mu je određen još prije sedam mjeseci na početku antikorupcijske istrage koju je protiv njega u slučaju Fimi medije pokrenuo USKOK.

Sanader je preko svojih branitelja tražio da mu se kao razlog za zadržavanje u istražnom zatvoru ukine opasnost od bijega jer tvrdi da u prosincu prošle godine, kad je otputovao iz Hrvatske, nije bježao od hrvatskog pravosuđa, nego je išao na unaprijed dogovoren službeni put. No izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda to je danas odbilo, ocijenivši da i dalje postoji opasnost od bijega.

Na opasnost od uticaja na svjedoke, kao drugi razlog za zadržavanje u Remetincu, odbrana se nije žalila.

Istražni zatvor bivšem je premijeru i predsjedniku HDZ-a određen još u decembru prošle godine kad je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da se s ostalim osumnjičenicima u slučaju Fimi medije udružio te zloupotrebio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstava i državnih poduzeća izvukao novac, od čega je dio zadržao sebi, a dio je navodno išao u tzv. HDZ-ove crne fondove.

Jednomjesečni istražni zatvor za Sanadera je počeo s danom izručenja Hrvatskoj i po sadašnjem rješenju može trajati do 18. augusta.

Od sudije istrage Ratka Šćekića doznaje se da odbrana za sada nije ponudila jamčevinu za puštanje na slobodu niti je predložila neku drugu mjeru opreza, primjerice zabranu napuštanja boravišta, oduzimanje putovnice ili istražni zatvor u domu.

Pošto je prošle sedmice pred USKOK-ovim odvjetnicama iznio obranu u slučaju Fimi medije, Sanader bi u srijedu trebao to učiniti i u slučaju navodno nezakonita uzimanja 3,5 miliona kuna provizije od Hypo banke za 140 miliona austrijskih šilinga zajma koji je 1995. i 1995. dobila hrvatska vlada. Sanader je tada bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

Posted by on 2011-07-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login