Sanski Most: Ispraćaj 284 identifikovane žrtve

Prijedor, Kozarac, žrtvePočele su pripreme za ukop posmrtnih ostataka 284 žrtve koje su ubijene u Prijedoru tokom proteklog rata od strane srpskih oružanih snaga. Posmrtni ostaci u subotu su prebačeni iz Centra za identifikaciju Šejkovača kod Sanskog Mosta na Nogometno igralištu u Kozarac kod Prijedora.

Kolektivna dženaza ubijenim Prijedorčanima će biti u Kozarcu, u nedjelju, 20. jula 2014. godine, na stadionu “Bratstvo”, sa početkom u 9.30 sati.

Među 284 identifikovane žrtve spremne za ukop koji će biti obavljen u nedjelju, 20 jula, u Prijedoru ima dvanaest maloljetnika starosti od 13 do 17 godina i tri žene.

Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine riječ je o 283 civila bošnjačke nacionalnosti i jednoj žrtvi hrvatske nacionalnosti ubijenih u Prijedoru u proljeće i ljeto 1992. godine. Na području Prijedora do sada su pronađene 444 grobnice, od toga 96 masovnih.

Identifikovane žrtve pronađene su uglavnom u masovnoj grobnici Tomašica koja se nalazi na području Prijedora . Iz ove masovne grobnice 2013 godine ekshumirano je 435 žrtva, od toga 275 kompletnih tijela.

“U proteklih deset mjeseci, ekshumirani su i identificirani kompletni posmrtni ostaci ukupno 256 žrtava, kao i nekompletni ostaci oko 30 žrtava, za koje su porodice pristale da se izvrši ukop”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH .

Najmlađa žrtva je dječak Elvis (Munib) Šarčević koji je imao je 13 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salih (Mujo) Kadirić koji je rođen 1915. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine radi na više predmeta koji se odnose na ratne zločine na području Prijedora, a već naredne sedmice, očekuje se podizanje optužnice protiv tri osobe, za koje su prikupljeni dokazi da su odgovorne za ubistvo devet žrtava bošnjačke nacionalnosti u Kozarcu kod Prijedora, 1992. godine.

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o proglašenju 20. jula 2014. godine Danom žalosti u Federaciji BiH u znak sjećanja na prijedorske žrtve.

Procjenjuje se da je od maja do augusta 1992. godine na području Prijedora i Kozarca ubijeno je više od 3.500 hiljade ljudi, žena, staraca i djece nesrpske nacionalnosti.

Prema podacima Instituta za nestale BiH do sada je pronađeno i identifikovano 2.366 prijedorskih žrtava.

Posted by on 2014-07-20. Filed under Sanski Most, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login