Saradnja sa BH i regionalnim pozorišnim kućama

Bosansko narodno pozorište, Zenica

Bosansko narodno pozorište, Zenica

U posljednje tri godine Bosansko narodno pozorište je ostvarilo saradnju sa mnogim bosanskohercegovačkim i regionalnim pozorišnim kućama.

Saradnju su ostvarili sa četiri sarajevska profesionalna pozorišta, Narodnim pozorištem u Tuzli,svim bitnijim pozorištima u Sloveniji i nekoliko pozorišta iz Hrvatske.

U sklopu saradnje bit će izvedene dvije predstave u martu – 12. marta “Razred“ u Kamernom teatru 55 i 18. marta “Pismo iz 1920.“ u SARTR-u.

Direkcija BNP Zenica je nedavno odlučila da potpiše protokol o saradnji sa Književsko – srpskim pozprištem iz Kragujevca. Ova saradnja je definisana na proslavi  178. rođendana kragujevačkog pozorišta.

Protokol o umjetničkoj saradnji podrazumijeva razmjenu jedne do tri pozorišne predstave u toku jedne sezone, a otvorena je i mogućnost realizacije zajedničkih koprodukcijskih projekata.

Saradnja će početi prikazivanjem predstave “Jedan sluga, dvojica gazda” Ričarda Bina, koja će biti izvedena na Velikoj sceni BNP-a Zenica, a zenički umjetici će nastupiti početkom maja u Kragujevcu.

Istu večer, pored ceremonije potpisivanja protokola i premijere predstave “Hladnjača za sladoled“, su dodijeljena i priznanja uglednim teatarskim umjetnicima.

Statueta “Joakim Vujić“, koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti, dodijeljena je poznatoj filmskoj i pozorišnoj divi Mileni Dravić, saopćeno je iz BNP Zenica.

Posted by on 2013-03-08. Filed under Kultura, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login