Sarajevo: Akcija potpisivanja donorskih kartica

donorska karticaDonorska mreža Kantona Sarajevo (KS) i Udruženje hroničnih bubrežnih bolesnika KS-a organizirali su u subotu ispred sarajevske Katedrale akciju potpisivanja donorskih kartica, uz informiranje o darivanju organa. U okviru današnje dvosatne akcije oko 150 građana potpisalo donorske kartice.

Akciju su tradicionalno organizirali Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDT BiH) i Donorska mreža KS, a ove godine pridružili su nam se i pacijenti, članovi novoformiranog Udruženja dijaliznih i trasplantiranih pacijenata koji su sa građanima i novinarima podijelili svoja iskustva i na taj način ukazali na značaj doniranja i transplantacije organa.

Predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH i predsjednica Donorske mreže KS-a Halima Resić istaknula je za Agenciju Fena da je akcija organizirana tradiconalno povodom obilježavanja Evropskog dana darivanja i transplantacije organa.

“Ovaj dan proslavljamo kao znak zahvalnosti svim porodicama koje su dozvolile da se od njihovih članova transplantiraju organi i time spase mnogi ljudski životi, kao i da se promovira ideja doniranja organa nakon moždane smrti. Svako uvijek može biti s one strane žice, a bogati smo onoliko koliko smo zdravi”, kazala je ona.

Resić navodi da su dosadašnje akcije popraćene velikim interesom građana, te da je do sada 10.000 donorskih kartica potpisano u KS-u. Ističe da je većina transplantacija u BiH rađena na osnovu saglasnosti porodica koje su o darivanju organa bile dovoljno informisane.

“Ako potpišete donorsku karticu to nije nikakva zakonska obaveza, važno je da li će porodica podržati vašu volju i donirati organ. U Evropi se uradi 15.000 transplantacija godišnje, a u BiH veoma mali broj. Kod nas predrasude u vezi s tim još uvijek postoje. U BiH se radi transplantacija jetre, rožnice i bubrega, dok se srce i drugi organi ne rade”, istaknula je predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislav Žujević ocijenio je za Agenciju Fena da je Evropski dan darivanja i presađivanja organa idealna prilika da se ukaže na sve probleme u BiH kada je u pitanju ova oblast.

On podvlači da je u BiH enormno povećan broj dijaliziranih bolesnika, a svega se osam transplantacija u prosjeku uradi na godišnjem nivou, dok Hrvatska ima između 300 i 400 transplantacija godišnje, računajući i bubrege i druge organe.

“Donorska kartica je informativnog karaktera, ali vrlo važan papir koji je povod za razgovor u obitelji o doniranju organa, jer 70 posto takvih obitelji odluči se da daruje organe od svoje najbliže umrle osobe. Vrlo je važno dizanje svijesti o doniranju organa jer je ona u BiH na vrlo niskom nivou”, zaključio je Žujević.

Ideja za proglašenje Evropskog dana darivanja i presađivanja organa potekla je od Vijeća Evrope 1998. godine. U osnovi ove ideje je želja da pomogne državama članicama kako bi se unutar zemalja potaknuo razgovor i obezbijedile informacije o doniranju organa nakon smrti.

Posted by on 2014-10-19. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login