Sarajevo četvrta destinacija idealna za ‘backpackere’

backpackerPortal ‘Price of Travel’ objavio je listu gradova koji su, prije svega zbog niskih cijena, najprivlačniji za ‘backpackere’, a u vrhu liste našle su se prijestolnice balkanskih država i zemalja istočne Evrope.

Backpackeri‘ su posebna vrsta svjetskih putnika, oni koji svijet obilaze s prtljagom na leđima, tražeći jeftinije načine za putovanje vodeći se parolom da je doživljaj novog na prvom mjestu.

Ako je vjerovati portalu ‘Price of Travel’, Balkan i istočna Evropa za njih su raj na Starom kontinentu.

Od četrdeset sedam gradova poredanih na listi, u vrhu se našla rumunska prijestolnica Bukurešt kao najjeftiniji evropski grad.

Za jedan prosječni dan u Bukureštu, ‘backpacker’ bi trebao da izdvoji 23,38 dolara.

Indeks prema kojem je pravljena računica uzima u obzir, noćenje u hostelu i dve vožnje javnim prijevozom, obilazak nekoliko atrakcija i nekoliko obroka dnevno…

Na drugome mjestu je Sofija, treći je Krakov, dok je glavni grad BiH Sarajevo na četvrtom mjestu od ukupno 47 gradova čija se imena nalaze na listi portala.

Sarajevo se navodi kao još jedan balkanski grad čije ime asocira na njegovu nesretnu prošlost i grad koji se bori da privuče turiste.

Grad je lociran duboko među planinama i prelijepo je mjesto za posjetiti i vidjeti.

Orijentalni stari dio grada pored modernog centra je veoma interesantan i gostoprimljiv.

Za jedan prosječni dan u Sarajevu ‘backpacker’ bio trebao da izdvoji 25,74 dolara po danu.

Od gradova iz susjednih zemalja, Beograd se na listi nalazi na sedmom mjestu, a Zagreb na desetom. Posljednji na listi od 47 gradova je švicarski Zurich.

Posted by on 2013-05-21. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login